ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Νομπελίστας Πισσαρίδης στην επιτροπή για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης

11:38 - 16 Ιαν 2020 | Οικονομία
Ο Νομπελίστας Πισσαρίδης στην επιτροπή για το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης
Τα μέλη της Επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση. Πρόεδρος ορίστηκε ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών, κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.
H επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους που, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.
 
Με... άρωμα Nobel

Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου και βραβευμένος με το Nobel Οικονομικών 2010 και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του  ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ. Λοιπά μέλη της επιτροπής με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE και Κωσταντίνος Μεγήρ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας:

Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος - Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
 
Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.
 
Συνολικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Επιτροπή θα συνδυάζει για το έργο της την εμπειρία από διεθνείς πρακτικές για ανάπτυξη με τα ειδικότερα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που εξέρχεται από βαθιά δεκαετή κρίση, ώστε να προταθεί σχέδιο που θα μεγιστοποιεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία.

Χρονοδιάγραμμα και Προθεσμίες

Η Επιτροπή θα υποβάλλει έως το τέλος Ιανουαρίου 2020 προκαταρκτική έκθεση που θα εντοπίζει αφενός τους κύριους άξονες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και τις βασικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη πορεία και το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει σε τρεις μήνες από την έναρξη εργασιών της ένα ενδιάμεσο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου και σε εννέα μήνες από την έναρξη εργασιών της, το τελικό και πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 16 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.