ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ για την εισφορά αλληλεγγύης

12:41 - 19 Ιαν 2020 | Οικονομία
Ποιοι είναι οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ για την εισφορά αλληλεγγύης
Τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης, παρουσίασαν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, μιλώντας στο «Βήμα».

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων όλων των κατηγοριών φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών) να μειωθεί κατά 30% το 2020 και να καταργηθεί πλήρως το 2021.

Σε περίπτωση που οι στόχοι των εσόδων δεν επιτευχθούν στον βαθμό που θα επιτρέψουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα σε μία διετία, τότε εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην τριετία 2020-2022 με μεσοσταθμική ετήσια μείωσή της κατά 1/3.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 και όχι αυτά του 2019, αν και ήταν μία από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε πρώτη φάση, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φανεί στην τσέπη των μισθωτών και των συνταξιούχων με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ από τα μέσα του 2020 και μετά, ενώ για τους υπόλοιπους θα προκύψει κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2021 και η οποία αφορά όλα τα εφετινά εισοδήματα.

Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον φόρο εισοδήματος.

Κατά συνέπεια, εφόσον αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές που επιβαρύνουν τα εισοδήματα των πολιτών στο όνομα της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η μείωση θα έχει άμεση εφαρμογή και θα φανεί απευθείας στον μισθό ή τη σύνταξη του επόμενου μήνα εφαρμογής του νέου νόμου.

Οι αλλαγές στους συντελεστές

Όσον αφορά στις αλλαγές που εξετάζονται στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, υπάρχει μια σκέψη η μείωση του φόρου να είναι οριζόντια κατά 30% για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και η πρόταση να αυξηθεί το σημερινό αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ στις 15.000 ή και τις 20.000 ευρώ προκειμένου να είναι αισθητή στην τσέπη των φορολογουμένων η μείωση για αυτές τις κατηγορίες εισοδημάτων.

Στην περίπτωση που μειωθεί οριζόντια η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην παρακράτηση του φόρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δουν μηνιαία ελάφρυνση η οποία κατά μέσο όρο θα είναι 3 ευρώ. Αν όμως εφαρμοστεί ένα αυξημένο αφορολόγητο και η εν λόγω εισφορά επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 15.000 ή 20.000 ευρώ, τότε η μηνιαία μείωση θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.