ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup

09:34 - 20 Ιαν 2020 | Οικονομία
Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενόψει του σημερινού Eurogroup και του αυριανού Ecofin. Στο πρώτο Eurogroup του 2020 αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας έχει προγραμματίσει επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών στους οποίους αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα. Θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προωθήσει τη θέση του για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων. Και αυτό ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πρωθυπουργική πρόθεση εμπροσθοβαρούς μείωσης των φόρων και των εισφορών για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Στις συναντήσεις του, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το τρίπτυχο των στόχων που έχει η ελληνική κυβέρνηση για το 2020, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και να δοθεί η δυνατότητα ώστε για ελαφρύνσεις που θα δώσουν την δυνατότητα να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Οι τρεις στόχοι είναι:

  • Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.
  • Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.