ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

08:25 - 20 Ιαν 2020 | Οικονομία
Ξεκινά η πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη κλιμάκιο των θεσμών για τριήμερες συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup.

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι και αναμένεται να θέσει τα ελληνικά αιτήματα για χαμηλότερα πλεονάσματα και αλλαγή της χρήσης των κερδών των ομολόγων (SMP’s & ANFA’s) για επενδύσεις.

Τι θα συζητηθεί στην Αθήνα

Στις επαφές που θα έχουν οι θεσμοί με τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες (22-24 Ιανουαρίου), αναμένεται να τεθούν η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, οι συντάξεις, η αγορά εργασίας, ο τομέας της υγείας και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο

Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθούν τα τραπεζικά ζητήματα, όπως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ένα νέο ενιαίο πλαίσιο διευθέτησης του συνόλου των οφειλών των ιδιωτών μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας και μέριμνας για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων από την 1η Μαΐου. Η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και η επιτάχυνση των πλειστηριασμών αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό θέμα το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Έως τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις (5η και 6η), να ληφθούν οι αποφάσεις για τα ANFAs και SMPs και να τεθεί επισήμως στους Ευρωπαίους εταίρους το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει ως συμμάχους τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο και τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Οι εξαγγελίες για νέες φοροελαφρύνσεις το 2020

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέες φοροελαφρύνσεις εντός του έτους, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις που θα γίνουν εντός της εβδομάδας. Ωστόσο το τοπίο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει στα τέλη της άνοιξης οπότε και θα υπάρξουν πιο αξιόπιστα στοιχεία για το πώς κινούνται τα έσοδα και οι δαπάνες του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% μεσοσταθμικά φέτος. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από 24%. Όμως όλα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει. Παράλληλα, δεν απέκλεισε μια ταχύτερη αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών (ήδη έχει αποφασιστεί η μείωσή τους κατά 0,9% από την 1η Ιουλίου). Επίσης, προανήγγειλε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης φέτος και κατάργησή της το 2021.

«Σύμμαχος» της Κυβέρνησης για τη μείωση φόρων, εισφορών αλλά και αύξηση δαπανών αποτελεί η δυνατότητα «μεταφοράς»  των υπερπλεονασμάτων στην επόμενη χρονιά. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά να θέτει το ζήτημα. Όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις φοροελαφρύνσεις και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, υπήρξε υπερπλεόνασμα το 2019. 

Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό ενδεχομένως να φανεί στην έκθεση των θεσμών (της 5ης αξιολόγησης) η οποία προς το παρόν αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 26/2 (με επικύρωση στο Eurogroup του Μαρτίου).

Αμέσως μετά, ξεκινά η «μάχη» για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων προς συγκεκριμένες επενδύσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ESM Νικολά Τζιαμαριόλη η απόφαση αυτή τοποθετείται το καλοκαίρι. Όπως τόνισε η Ελλάδα υποχρηματοδοτεί τις επενδύσεις και, κατά συνέπεια, «πρέπει να δούμε αν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρήματα».

Όσον αφορά το στόχο για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, το ελληνικό αίτημα αναμένεται να καταγραφεί τον Απρίλιο - Μάιο στον νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο σύμμαχο της κυβέρνησης στην προσπάθεια αυτή. Η αρχή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή με ανακοινώσεις από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 20 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.