ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση της Fitch

09:13 - 22 Ιαν 2020 | Οικονομία
Στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση της Fitch
Η πρώτη «ετυμηγορία» του 2020 αλλά και της νέας δεκαετίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έρχεται την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου από την Fitch, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα διοργανώνει και συνέδριο στην Αθήνα.

Ο γύρος των αξιολογήσεων ξεκινά με καλούς οιωνούς, αφού η Fitch αναμένεται να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση σε «ΒΒ-».

Κατά την τελευταία του έκθεση τον Αύγουστο του 2019, ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ-», αναφέροντας ότι «το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μη βιώσιμο καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή από το 2016 και μετά βασίστηκε στην υπερβολική φορολόγηση και στην υποεκτέλεση των επενδύσεων». «Η νέα κυβέρνηση κληρονομεί την πρόκληση της εξισορρόπησης του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη δέσμευση για τήρηση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές», σημείωνε η Fitch. Παράλληλα, θετικές χαρακτήριζε τις προτάσεις για τη μείωση των NPEs, επισημαίνοντας, ωστόσο, τις αβεβαιότητες που σχετίζονταν με τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κρατική ενίσχυση αλλά και το βαθμό συμμετοχής των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι συνολικά μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθούν 11 αξιολογήσεις της Ελλάδας από πέντε οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Το πρόγραμμα αξιολογήσεων του 2020 έχει ως εξής:

Moody’s: 8 Μαΐου και 6 Νοεμβρίου
Standard & Poor’s: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου
Fitch: 24 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου
DBRS: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου
Scope: 6 Μαρτίου, 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου.

Οι βαθμολογίες της Ελλάδας με βάση τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης διαμορφώνονται ως εξής:

Fitch: ΒΒ- (3 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade)
Moody’s: Β1 (4 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade)
Standard and Poor’s: ΒΒ- (3 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade)
Scope: ΒΒ (2 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade)
DBRS: ΒΒ Low (3 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade).

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.