ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων: Στο βασικό «μενού» της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

10:05 - 22 Ιαν 2020 | Οικονομία
Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων: Στο βασικό «μενού» της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών έχει σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ατζέντα της συζήτησης τα θέματα της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, πάνω στα οποία Βρυξέλλες και Αθήνα εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες.

Οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στο σχεδιασμό του νέου πτωχευτικού δικαίου με δεδομένο ότι από την 1η Μαΐου 2020 λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος 4605/2019. Στόχος της κυβέρνησης είναι να η ενιαία ρύθμιση στο ιδιωτικό χρέος, μέσω μιας δεύτερης ευκαιρίας για εξυγίανση ή πτώχευση, αφήνοντας, παράλληλα, απ’ έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επί τάπητος θα βρεθούν και οι λιγοστές εντάξεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ όσον αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το σχέδιο «Ηρακλής». Θέματα που θα απασχολήσουν το ΥΠΟΙΚ και τα στελέχη των θεσμών είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως και το σχέδιο εξόφλησης στις τράπεζες των δανείων με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Απαρατήρητες από τις Βρυξέλλες φαίνεται να μην έχουν περάσει και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και το νέο ασφαλιστικό, σχέδια τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως και τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες προβληματίζουν τους θεσμούς, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Για το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το κλίμα διαφαίνεται καλό με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα να προετοιμάζει ήδη το έδαφος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως «τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πήρε πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις, αλλά η συζήτηση για το μέλλον είναι ανοιχτή και νομίζω ότι βρίσκεται στην αρχή». Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέροντας ότι «Η αποστολή των θεσμών, της ΕΕ, του ESM και της EKT βρίσκεται στην Αθήνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Να δούμε εάν η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι σωστή, οι τελευταίες ενδείξεις είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες, αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Πρέπει επίσης άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και να υποβάλουμε έκθεση στο Eurogroup πιθανώς σε δύο μήνες». Επόμενος «σταθμός» για το κρίσιμο ζήτημα της Ελλάδας θα είναι το Eurogroup της 18ης Μαΐου 2020.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το οικονομικό επιτελείο προμηνύει ότι θα υπάρξει μια θετική έκθεση για την 5η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Όπως και να έχει μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις (5η και 6η), να ληφθούν οι αποφάσεις για τα ANFAs και SMPs και να τεθεί επισήμως στους Ευρωπαίους εταίρους το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Μέχρι τότε η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει ως συμμάχους τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο και τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους με πρώτη αξιολόγηση αυτή της Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.