ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε εκδίδει η Ελλάδα το πρώτο κρατικό ομόλογο του 2020

09:05 - 23 Ιαν 2020 | Οικονομία
Πότε εκδίδει η Ελλάδα το πρώτο κρατικό ομόλογο του 2020
Την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2020 με την έκδοση ενός νέου 15ετούς ομολόγου, αφού θα έχει προηγηθεί η πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς από τον οίκο Fitch, την προσεχή Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Εναλλακτική ημερομηνία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών είναι η 4η Φεβρουαρίου.

Η κίνηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αποσκοπεί στην άντληση ποσού της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ και εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί και ο οποίος προβλέπει την άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ως το 2020.

Η άντληση των παραπάνω κεφαλαίων θα επιτρέψει στη χώρα μας να αυξήσει τις πρόωρες αποπληρωμές (μείωση των εντόκων και του δημοσίου χρέους) σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση επενδυτών για αποδόσεις είναι υψηλή.

Κρίσιμος θεωρείται ο «χρησμός» του οίκου αξιολόγησης, Fitch, ο οποίος αναμένεται, όπως έχει επισημάνει το Reporter, να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση σε ΒΒ-*.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι κυριακάτικες περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία και στην κρίσιμη Εμίλια-Ρομάνα. Πρόκειται για ένα γεγονός που μπορεί να διαδραματίσει αποσταθεροποιητικό ρόλο για το γενικότερο κλίμα, αν και οι ελληνικοί τίτλοι αναμένεται να επωφεληθούν από την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα. Αναλυτές εκτιμούν πως αν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικρατήσει στην Εμίλια-Ρομάνα, η κυβερνητική συμμαχία Δημοκρατικών-Κινήματος Πέντε Αστέρων ενδεχομένως να οδηγηθεί σε παραίτηση και η χώρα να πάει σε εκλογές.

Αναφορικά τώρα με την απόδοση του νέου 15ετούς, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,1%, δηλαδή περίπου 165 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, μια δεκαπενταετής έκδοση θα μπορούσε να γίνει με επιτόκιο της τάξης του 2%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού που είχαν προβλέψει οι θεσμοί όταν έφτιαχναν τη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2018, βάσει της οποίας προέκυψαν και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Εκτιμάται ότι μία επιτυχής κάλυψη μιας 15ετούς έκδοσης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει την τακτική επαφή με τους επενδυτές για να εδραιωθεί η κανονικότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων και να αυξηθεί η ρευστότητά της.

 




 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.