ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ρύθμιση οφειλών: Πώς καθορίζεται αριθμός των δόσεων και επιτόκιο

13:45 - 23 Ιαν 2020 | Οικονομία
Νέα ρύθμιση οφειλών: Πώς καθορίζεται αριθμός των δόσεων και επιτόκιο
Εντός του Φεβρουαρίου 2020 έρχεται η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο με 24 ή 48 δόσεις.

Ειδικότερα, από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα πάγια ρύθμιση, όταν ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης από τους οφειλέτες.

Η απαραίτητη προϋπόθεση

Με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή για τη νέα πάγια ρύθμιση οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όσον αφορά:

  • το φόρο εισοδήματος,
  • τον ΕΝΦΙΑ,
  • τον ΦΠΑ και
  • άλλους φόρους, όπως τα τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση οι παραπάνω οφειλές να βεβαιώθηκαν εντός του 2019, αλλά κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 οι οφειλέτες να μην είχαν εντάξει τις οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Αντίθετα, όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων έως και τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου δεν μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση, καθώς μέχρι τότε ίσχυε η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πώς καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων

Οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές και οι 48 δόσεις έκτακτες οφειλές.

Ειδικότερα:

-  Οι τακτικές οφειλές, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος, μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

-  Οι έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομίας και τα πρόστιμα, μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Αναφορικά με τις έκτακτες οφειλές θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή το συνολικό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η νέα ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

- Για μέχρι 12 δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% 

- Για μέχρι 24 δόσεις το επιτόκιο φτάνει ακόμη και το 5,95%

- Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%).

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει αναλυτικά τις λεπτομέρειες για την υπαγωγή στη νέα πάγια ρύθμιση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:03 - 23 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.