ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BB» με θετικό outlook

00:45 - 25 Ιαν 2020 | Οικονομία
Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BB» με θετικό outlook
Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒ» από «ΒB-», προέβη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα θετικό outlook.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους το 2020 και η αγορά ανέμενε ευρέως αναβάθμιση των προοπτικών της από την Fitch, ωστόσο η αναβάθμιση του rating αποτελεί σίγουρα ένα ακόμα πιο «καλό νέο» για τα ελληνικά assets, αλλά και για την πορεία τους προς την επενδυτική βαθμίδα.

Σίγουρη η συμφωνία με τους θεσμούς για τα πλεονάσματα

Σύμφωνα με την Fitch, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους. 

Το θετικό outlook αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές πολιτικής σταθερότητας και υλοποίησης πολιτικών μετά και τις εκλογές του Ιουλίου, αλλά και τη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί με θετικό ρυθμό. Ακόμη, η Fitch στην ανάλυσή της θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τους στόχους των πλεονασμάτων.

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι εξελίξεις αυτές στηρίζουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη ότι η σχέση με τους πιστωτές της ΕΕ θα παραμείνει εποικοδομητική.

Προς το παρόν, η εκτίμηση της Fitch για τον ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2%, αλλά, προσθέτει, ότι η απτή πρόοδος που επιτυγχάνεται επί της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης (με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων) θα μπορούσε να στηρίξει μεσοπρόθεσμα τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι έχει περισσότερη βεβαιότητα πως η δημοσιονομική στάση της χώρας θα παραμείνει «συνετή». Αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ανέλθει στο 4%, πάνω από το στόχο του 3,5%, σημειώνοντας ότι είναι το τέταρτο συνεχόμενο έτος υπεραπόδοσης.

Η τελευταία φορά, που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης τον Αύγουστο του 2019, o οίκος τόνισε ότι στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η έκδοση του πρώτου κρατικού ομολόγου για το 2020

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch δημιουργεί θετικές προσδοκίες ενόψει και της πρώτης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές για το 2020. Όπως έγραφε το Reporter, την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος στις αγορές με την έκδοση ενός νέου 15ετούς ομολόγου. Εναλλακτική ημερομηνία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών είναι η 4η Φεβρουαρίου.

Η κίνηση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αποσκοπεί στην άντληση ποσού της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ και εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό που έχει καταρτιστεί και ο οποίος προβλέπει την άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ως το 2020.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων αξιολογήσεων

Συνολικά μέσα στο 2020 θα πραγματοποιηθούν άλλες 10 αξιολογήσεις της Ελλάδας από πέντε οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων αξιολογήσεων για το 2020 έχει ως εξής:

Moody’s: 8 Μαΐου και 6 Νοεμβρίου
Standard & Poor’s: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου
Fitch: 24 Ιουλίου
DBRS: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου
Scope: 6 Μαρτίου, 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 01:30 - 25 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.