ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ταυτότητα» των επενδυτών που στήριξαν το ελληνικό 15ετές

21:34 - 28 Ιαν 2020 | Οικονομία
Η «ταυτότητα» των επενδυτών που στήριξαν το ελληνικό 15ετές
Η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, με την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Η... γεωγραφία και η ταυτότητα των επενδυτών που γέμισαν με 18,8 δισ. ευρώ το βιβλίο προσφορών.
Το βιβλίο προσφορών έκλεισε το μεσημέρι της Τρίτης για το ελληνικό 15ετές ομόλογο που συγκέντρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές ύψους 18,8 δισ. ευρώ από τους επενδυτές.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το μεγαλύτερο ποσοστό της έκδοσης κατέληξε τελικά σε real money (ποιοτικούς) επενδυτές.
 
Αναλυτικά, η κατανομή των επενδυτών δείχνει ότι σε asset managers κατέληξε το 68% της έκδοσης, σε τράπεζες το 14%, σε ασφαλιστικά ταμεία 7%, ενώ τα hedge funds πήραν μόνο το 5%.
 
Γεωγραφικά, την "πρωτιά" κατέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνοντας 32% και ακολούθησαν η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 14%, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία με 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6% και οι ΗΠΑ με 4%.
 
Η Ελλάδα θα αντλήσει συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,91% και το κουπόνι του τίτλου στο 1,875%.
 
Διεθνής αναγνώριση
 
Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κέρδισε και τα θετικά σχόλια μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, που επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι "οι επενδυτές έδειξαν ότι δεν φοβούνται μήπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να τους αποπληρώσει μόλις εκπνεύσει το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας".
 
Ικανοποίηση φυσικά και στην κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει πως "η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 21:38 - 28 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.