ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαθαίνοντας τους μαθητές πώς είναι η αγορά εργασίας

20:29 - 28 Ιαν 2020 | Οικονομία
Μαθαίνοντας τους μαθητές πώς είναι η αγορά εργασίας
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα Learning Business επιμορφώνει μαθητές Λυκείου και της τρίτης τάξης του γυμνασίου για τον ιδιωτικό τομέα, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες του. Για το πώς θα αντιμετωπίσουν δηλαδή το αύριο, πώς πρέπει να συμπληρώνουν τα βιογραφικά τους, ακόμα και για τους κλάδους που θα έχουν ή όχι δουλειά στο μέλλον. Η δημιουργός του προγράμματος κυρία Δέσποινα Μαγκανάρη μας μίλησε για το project που πρώτο έβαλε στις τάξεις των σχολείων τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Κυρία Μαγκανάρη εδώ και καιρό παρακολουθούμε μια μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της επαφής των νέων με την ιδιωτική αγορά. Σε τί διαφέρει το Learning Business από άλλα προγράμματα; 

Δ.Μ.: Κατ΄αρχάς να πούμε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως η αγορά αφουγκράζεται τα προβλήματα των νέων. Που επιδιώκει επαφή μαζί τους. Το Learning Business όμως είναι το μόνο πρόγραμμα που ξεκινάει από πράγματα που μπορεί να ακούγονται ως δεδομένα, όμως τελικά δεν είναι καθόλου έτσι. Αποτελούμε το μοναδικό πρόγραμμα που φέρνει μαθητές Λυκείου και της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου σε μια πρώτη συνάντηση με την ιδιωτική αγορά, με το μελλοντικό εργασιακό τους περιβάλλον, κάτω όμως από πραγματικές συνθήκες. Δεν ωραιοποιούμε. Δεν κάνουμε image making. Έχουμε επιλέξει να δείξουμε τα πράγματα με τη δυσκολία και τις προκλήσεις που υπάρχουν. Λέμε στα παιδιά ποιοι κλάδοι - βάσει ερευνών κι εμπειρίας - θα τους επιτρέψουν να βρουν εύκολα δουλειά και ποιοι όχι. Τί αλλαγές φέρνει η τεχνολογία. Συμβουλεύουμε πως θα πρέπει να κινηθούν. Για να είμαι ακριβής: δεν είμαστε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας. Είμαστε ένα πρόγραμμα εργασίας δια των επιχειρήσεων. Φωτίζουμε το μέλλον. Οι μαθητές βλέπουν την επιχειρηματικότητα και τους παίρνουμε από το χέρι δείχνοντας πως να συντάσσουν σωστά το βιογραφικό τους ή ποιοι είναι οι κλάδοι που θα έχουν (ή όχι) δουλειά στο μέλλον.

- Πως έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής η δράση; 

Δ.Μ.: Μετά την Αττική και σειρά ιδιωτικών σχολείων του λεκανοπεδίου, αλλά και ύστερα από επιτυχημένες συνεργασίες πανελλαδικά με δήμους, για την ενημέρωση των νέων της περιοχής αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, το πρόγραμμα Learning Business επισκέπτεται κι άλλες περιοχές της χώρας. Μας αφορά όλη η επικράτεια, όλη η Ελλάδα με αρχή από την πόλη της Καλαμάτας και την Πάτρα και με συνέχεια σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, κ.α. Ανοίγουμε κάθε χρόνο μια βεντάλια περιοχών καθώς έχουμε πανελλαδικό χαρακτήρα. Μάλιστα σε μια περίοδο που και το Δημόσιο σχολείο αναζητά λύσεις και που υπάρχει μια νέα προσέγγιση ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό η λογική μας είναι ακόμα πιο ανοικτή. 

- Πως σας έχουν υποδεχθεί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις; 

Δ.Μ.: Από την αρχή το πρόγραμμα Learning Business έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων της χώρας. Επιτυχημένες γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες όπως η Public, η Vitex, ο όμιλος Βενέτη, η Tasty Foods, η Premier Tax Free δείχνουν έμπρακτα διάθεση στήριξης των νέων. Μάλιστα τη φετινή χρόνια  είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια επιπλέον συνεργασία, με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει αγκαλιάσει το προγραμμα προσφέροντας θέσεις πρακτικής στους νέους και στηρίζοντας τις σχολικές επισκέψεις του Learning Business πανελλαδικά 

Στο πρόγραμμά μας, στελέχη και επιχειρηματίες μιλούν είτε άμεσα είτε διαμέσω βίντεο με τους νεαρούς μαθητές, τους γνωρίζουν πτυχές της επιχειρηματικότητας ενώ κάνουν αναφορά σε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς κάποιος θα πρέπει να αναζητήσει δουλειά.

- Δηλαδή; Ποια η δομή σας; 

Δ.Μ.: Με πρωτότυπα βίντεο και με διαδραστικό τρόπο, ήδη πολλοί μαθητές (υπολογίζουμε περίπου 20.000) έχουν ανακαλύψει το χώρο της ιδιωτικής οικονομίας ενώ έχουν υπάρξει πλήθος επισκέψεις σε βιομηχανίες κι επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους πως τα νέα παιδιά χρειάζεται από νωρίς να έλθουν σε επαφή με τους αυριανούς τους εργοδότες για να γνωρίζουν τον τρόπο που οι σπουδές τους θα έχουν αντίκρισμα. Μπορεί κανείς να δει το πρόγραμμα μας στην ιστοσελίδα www.dndprojects.gr και στο Facebook: Learning Business. Η προσέγγισή μας ξεκάθαρα είναι νεανική, κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των παιδιών. Έτσι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ευκολότερα και να λύσουν τις απορίες των νέων. 

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δ.Μ.: Στόχος μας είναι το περαιτέρω άνοιγμα του προγράμματος στα σχολεία της χώρας, οι εμβάθυνση των συνεργασιών με τους Δήμους της χώρας καθώς και η οργάνωση συνεδρίου για την απασχόληση. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα ώστε το Learing Business να περάσει στην καινούρια εποχή. 



Τελευταία τροποποίηση στις 20:42 - 28 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.