ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος απ'το ΔΝΤ ο Τόμσεν-«Ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα»

23:03 - 03 Φεβ 2020 | Οικονομία
Τέλος απ'το ΔΝΤ ο Τόμσεν-«Ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα»
Έπειτα από 37 χρόνια διαδρομής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Πόουλ Τόμσεν αποφάσισε να αποχωρήσει. Ο άνθρωπος που έγινε... διάσημος στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης παραιτείται από το Ταμείο τον προσεχή Ιούλιο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: "Ο Πόουλ Τόμσεν, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείο, θα παραιτηθεί στο τέλος Ιουλίου", σημειώνεται σχετικά.

«Ο Πόουλ έχει εργαστεί στενά και με τις 44 χώρες στην Ευρώπη και διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παροχή αναγκαίων εισηγήσεων και καθοδήγησης σε πολλές χώρες που πραγματοποίησαν τη μετάβαση σε μια οικονομία της αγοράς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» σημείωσε η κα. Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε: «Ο Πόουλ είναι γνωστός ως ένας σκληρός και ευσυνείδητος διαπραγματευτής, και είχε πάντοτε σαν πρωταρχική του μέριμνα τη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών των κρατών μελών που υπηρετούμε».

"Ο πιο μισητός στην Ελλάδα"

Υπενθυμίζεται πως πριν αναλάβει τη θέση του επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα τον Νοέμβριο του 2014, ο Δανός οικονομολόγος ήταν υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. 

Όπως είχε γράψει το Bloomberg το 2015, ο Τόμσεν θα μπορούσε άνετα τότε να πάρει το βραβείο "του πιο μισητού ανθρώπου" στην Ελλάδα.

Γιός μπακάλη, αντί να κάνει μια δουλειά ρουτίνας στο ΔΝΤ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να κάνει τον σκληρό αναλαμβάνοντας τις δύσκολες αποστολές. Γι' αυτό και τον έστειλαν στην Ελλάδα, ως μέλος της τρόικας από το 2010.

Θεωρείται από εκείνους τους συμβούλους που έχουν βοηθήσει στην αρχιτεκτονική της ευρω-λιτότητας και φυσικά... ταλαιπώρησε πολλούς Πρωθυπουργούς στην Ελλάδα, από τον Γιώργο Παπανδρέου έως τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο ρόλος του στην Αθήνα ταυτίστηκε με τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές των συντάξεων, ενώ το 2013, καθώς προσερχόταν στο υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε κέρματα από διαδηλωτή. Έκτοτε, είχε 24ωρη φρουρά. Ακόμη και τώρα, ωστόσο, επιμένει στη συνταγή για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:51 - 03 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.