ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσιάστηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»- Σε ρόλο-«κλειδί» οι διαχειριστές

13:05 - 05 Φεβ 2020 | Οικονομία
Παρουσιάστηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»- Σε ρόλο-«κλειδί» οι διαχειριστές
Τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι το σχέδιο "Ηρακλής" θα πετύχει και θα ωφελήσει τελικά και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός.

Αρχικά, ο κ. Ζαββός τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι το σχέδιο "Ηρακλής" είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ, αλλά και από τους οίκους αξιολόγησης. Υπάρχει διεθνής πίστη πως το σχέδιο θα πετύχει και παράλληλα είναι σημαντικό πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.

Απέρριψε επίσης την άποψη ότι "ο Ηρακλής θα ξεσπιτώσει". Υποστήριξε δε πως κάνει ακριβώς το αντίθετο και θα μπορέσουν να σωθούν πολλές περιπτώσεις".

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε αρχικά πως θα υπάρχει επίβλεψη από το Δημόσιο, καθώς μπαίνει ως εγγυητής και πρέπει να γνωρίζει κάθε κίνηση.

Ακολούθως, τόνισε πως η διαδικασία τιτλοποίησης μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πώς αυτοί οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων, είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους».

Ο διαχειριστής, όμως, έχει ευελιξία λύσεων, εκτίμησε ο κ. Ζαββός. Έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Εχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.

Τέλος, σημείωσε ότι ο "Ηρακλής" δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν εξυπηρετούμενα δάνεια στην τιτλοποίηση, αλλά εκτίμησε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.

Οι δηλώσεις Ζαββού έγιναν στην κοινή συνεδρίαση που είχε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίουγια το θέμα. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ακόμα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 05 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.