ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι προσδοκώμενοι «άθλοι» του Ηρακλή για τράπεζες και οικονομία

08:55 - 06 Φεβ 2020 | Οικονομία
Οι προσδοκώμενοι «άθλοι» του Ηρακλή για τράπεζες και οικονομία
Ο«μηχανισμός» του σχεδίου «Ηρακλής» τίθεται σε λειτουργία με βασικό στόχο τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Έντονη είναι, ωστόσο, η ανησυχία για έξαρση των πλειστηριασμών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, ανέλυσε την Τετάρτη στη Βουλή τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα για το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά και τους βασικούς στόχους που προσδοκά η κυβέρνηση ότι θα πετύχει με την εφαρμογή του.

Οι προσδοκώμενοι «άθλοι» είναι επιγραμματικά:                             

  • Μείωση των «κόκκινων» δανείων
  • Διευκόλυνση των δανειοληπτών
  • Απελευθέρωση ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία

Μία αλυσίδα είναι οι εξελίξεις και φυσικά το ερώτημα είναι αν θα μείνει ενωμένη ή αν θα σπάσει κάπου. Όποιος κρίκος της αλυσίδας κι αν σπάσει η ζημιά θα είναι μεγάλη.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος, σημειώνοντας πως ο «Ηρακλής» έχει εχέγγυα επιτυχίας. Ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς είναι ένα σχέδιο κοινά αποδεκτό από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ, αλλά και από τους οίκους αξιολόγησης. Υπάρχει διεθνής πίστη πως το σχέδιο θα πετύχει και παράλληλα είναι σημαντικό πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.

Απέρριψε επίσης την άποψη ότι «ο Ηρακλής θα ξεσπιτώσει». Υποστήριξε δε πως κάνει ακριβώς το αντίθετο και «θα μπορέσουν να σωθούν πολλές περιπτώσεις».

Η διαδικασία

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε αρχικά πως θα υπάρχει επίβλεψη από το Δημόσιο, καθώς μπαίνει ως εγγυητής και πρέπει να γνωρίζει κάθε κίνηση.

Ακολούθως, τόνισε πως η διαδικασία τιτλοποίησης μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πώς αυτοί οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων, είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους».

Ο διαχειριστής, όμως, έχει ευελιξία λύσεων, εκτίμησε ο κ. Ζαββός. Έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Έχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.

Με την παραπάνω αναφορά απάντησε στις «φωνές» της αντιπολίτευσης πως ο «Ηρακλής» ουσιαστικά βοηθά τις τράπεζες και προσφέρει κέρδη στα funds, αλλά εκθέτει σε κινδύνους τους δανειολήπτες και ανοίγει επιπλέον την… κάνουλα των πλειστηριασμών.

Αχίλλειος πτέρνα

Με δεδομένο, πάντως, ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί τη βασική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας από τη στιγμή που ρυθμίστηκαν τα δημοσιονομικά της, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για τον «Ηρακλή».

Οι τράπεζες κάνουν τα σχέδιά τους, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να ελαφρυνθούν σημαντικά, ενώ τεράστια είναι φυσικά και η ανησυχία σχετικά με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Ιδιαίτερα τα στεγαστικά δάνεια μοιάζουν με βραδυφλεγή βόμβα και αν τελικά ο «Ηρακλής» πετύχει το στόχο να μειώσει αντί να αυξήσει τους πλειστηριασμούς, τότε θα μιλάμε για… πραγματικό άθλο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.