ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστηρό μήνυμα Τζεντιλόνι για α’ κατοικία και πλειστηριασμούς

11:33 - 06 Φεβ 2020 | Οικονομία
Αυστηρό μήνυμα Τζεντιλόνι για α’ κατοικία και πλειστηριασμούς
Ο νέος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Παόλο Τζεντιλόνι βρίσκεται από σήμερα στην Ελλάδα και ασφαλώς έχουν μεγάλη σημασία η στάση του απέναντι σε κρίσιμα για την ελληνική οικονομία ζητήματα, όπως η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η φορολογική πολιτική, αλλά και το ζήτημα της προστασίας της α' κατοικίας.

Σε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και διάδοχος του Πιερ Μοσκοβισί στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής, βγάζει δύο ειδήσεις. Μία θετική και μία αρνητική.

Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας, ο Τζεντιλόνι εμφανίζεται αρχικά θετικός στο ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος:

"Θα υποστηρίξω αποφάσεις που βοηθούν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των απαιτήσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως η κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας και οι θεσμοί επιμένουν σε αυτήν, ενώ καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς. Το θέμα αυτό "καίει" ασφαλώς την ελληνική κυβέρνηση που βάζει μπρος το σχέδιο "Ηρακλής" για τις τράπεζες, αλλά παράλληλα ξέρει πως από 1η Μαϊου θα έχει να αντιμετωπίσει την "καυτή πατάτα" των πλειστηριασμών και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, της πρώτης κατοικίας. Για το λόγο αυτό, σε κάθε τόνο κυβερνητικά στελέχη καλούν τους δανειολήπτες να βιαστούν και να προλάβουν να μπουν στην υπάρχουσα ρύθμιση, κάτι που μπορούν να κάνουν μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ο κ. Τζεντιλόνι τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων και της εισφοράς αλληλεγγύης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, γεγονός που αντανακλάται στο χαμηλό κόστος δανεισμού, και συνιστά να συνεχίσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την άρση ρυθμιστικών εμποδίων στις επιχειρήσεις και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και της απονομής δικαιοσύνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.