ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Tα ελληνικά ομόλογα είναι στο...σωστό δρόμο για το QE

13:14 - 06 Φεβ 2020 | Οικονομία
Λαγκάρντ: Tα ελληνικά ομόλογα είναι στο...σωστό δρόμο για το QE
Θετική είναι η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο ερώτημα, αν τελικά τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Αυτό τουλάχιστον είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής: "Καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αυξάνονται και οι πιθανότητες τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης", τόνισε.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε σε όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά βέβαιη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και αυτά επιλέξιμα» πρόσθεσε..

Διευκρίνισε πάντως ότι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τα κριτήρια της ΕΚΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς κατατάσσονται στην κατηγορία μη επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch το αξιόχρεο της Ελλάδας απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα. 

Αναλυτές του Bloomberg, αλλά και αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο αντιπροεδρος της, Λουίς ντε Γκίντος, εκτιμούν πως η χώρα μας θα πιάσει την επενδυτική βαθμίδα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο από σήμερα και τότε θα μπει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.