ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης για απολιγνιτοποίηση: Θα είμαστε προσεκτικοί με τους εργαζόμενους

14:44 - 10 Φεβ 2020 | Οικονομία
Χατζηδάκης για απολιγνιτοποίηση: Θα είμαστε προσεκτικοί με τους εργαζόμενους
«Είναι πρόκληση για εμάς, πρόκληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό πρωτίστως, που ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, για λόγους και περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, να πάει καλά» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στα κυβερνητικά σχέδια για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Τι είπε για τις θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο κ. Χατζηδάκης άφησε αιχμές για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ: «Την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης την καταλαβαίνω διότι αλλάζει η ζωή τους μετά από 50-60 χρόνια αυτό όμως που σημειώνω με έκπληξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα ξεπέρασε και το χειρότερο εαυτό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα οικολογικό επί τη βάσει αυτής της αντιλήψεως είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο και καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων θα είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον με πρόσχημα την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τώρα έχει κάνει στροφή 180ο  και το κόμμα αυτό το υποτιθέμενο οικολογικό μας λεει "ζήτω ο λιγνίτης"» και πρόσθεσε: 

Βαρίδι για τη ΔΕΗ οι λιγνιτικές μονάδες

«Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει βαρίδι για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει χάσει μόνο το ’18 200 εκ. € από το λιγνίτη και το ’19 300 εκ από το λιγνίτη και αυτό λόγω του ότι άλλαξε η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το συγκεκριμένο ζήτημα  και εκεί που θεωρείτο πλεονέκτημα πριν από μερικά χρόνια η προνομιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη τώρα εχει καταντήσει μειονέκτημα».

Σχέδιο 12 μέτρων

Στη συνέχεια ο ΥΠΕΝ ανέλυσε το σχέδιο 12 μέτρων για τη νέα ενεργειακή εποχή στη χώρα: «Από εδώ και πέρα μας έχουνε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη που θα τον περάσουμε με χαρακτηριστική άνεση και θα έχουν μετανιώσει οι ίδιοι πολιτικά για την κριτική που μας κάνουν διότι εμείς όταν την ίδια ώρα που λέγανε ότι δεν έχουμε κανένα σχέδιο παρουσιάσαμε 12 μέτρα.

Εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών συνολικής ισχύος 2 Γιγαβατ στη Δυτική Μακεδονία, μια τεράστια επένδυση. Παράλληλα στις 17 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί συμφωνία των ΕΛΠΕ με γερμανική εταιρεία για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 205 Μεγαβατ. 

Δεύτερον, εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Τρίτον αποκατάσταση των ορυχείων αμέσως που είναι μια δραστηριότητα-γέφυρα έτσι ώστε αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν από εδώ και πέρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους. Εδώ δεν αναφέρομαι στη ΔΕΗ, αναφέρομαι στους «εργολαβικούς».

Τέταρτον στηρίζεται η τηλε–θέρμανση της περιοχής με όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό. Ενώ η ΔΕΔΔΑ θα προεκτείνει το δίκτυό της στην Κοζάνη, στο Αμύνταιο, στη Φλώρινα και στην Καστοριά. Οι διαγωνισμοί θα έχουν κλείσει μέσα στη χρονιά.

Πέμπτον, προσαρμόζεται ο χωροταξικός σχεδιασμός  ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί η αναπτυξιακή περιοχή της προοπτικής αυτής. Έκτον, δεν θα υπάρχει καμιά αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές. Έβδομον, θα τους δώσουμε το λιγνιτικό χώρο των 130 εκ. €, αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί η απόφαση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους είχε δώσει 22 εκ. μέσα σε πέντε χρόνια. Θα δοθεί επιχορήγηση από το πράσινο ταμείο συνολικά 60 εκ. Προχωρούσε στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που θα απασχολήσει παραπάνω εργαζομένους.

Δέκατον, το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό ρόλο, θέλουμε το πανεπιστήμιο να γίνει  τοπικός πόλος ανάπτυξης. Κάνουμε αίτηση στην ευρωπαϊκή επιτροπη για ειδική φορολογική ζώνη, για ειδικά κίνητρα έτσι ώστε να πηγαίνουν επιχειρηματίες όχι για λόγους αγάπης στη Δυτική Μακεδονία αλλά για λόγους κέρδους, να επενδύουν εκεί. Και τέλος θα πάνε χρήματα εθνικά ή κοινοτικά της τάξεως των 3,7 έως 4,4 δις € για τις λιγνιτικές περιοχές. Ενδεικτικά λεω ότι ολόκληρο το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας σήμερα είναι 500 εκ. και σας λεω για 3,7 με 4,4».

Οι θέσεις εργασίας

Αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε: «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Για τους άλλους βεβαίως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και για αυτο το λόγο πρώτον ξεκαθαρίσαμε ότι η ΔΕΗ δεν θα φύγει, θα παραμείνει εκεί με τα φωτοβολταϊκά. Η κατασκευή των φωτοβολταϊκών χρειάζεται αρκετά εργατικά χέρια αλλά ταυτόχρονα για να μην υπάρξει κενό θα δώσουμε μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των ορυχείων. Η αποκατάσταση συνολικά θέλει πάρα πολλούς εργαζομένους, πολλά εργατικά χέρια και η ΔΕΗ θα προχωρήσει την αποκατάσταση των ορυχείων εμπροστοβαρώς» και συμπλήρωσε:

«Είναι πρόκληση για εμάς, πρόκληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό πρωτίστως που ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για λόγους και περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, να πάει το πράγμα καλά. ...Μπορεί η περιοχή να προχωρήσει και στην εναλλακτική γεωργία και στον τουρισμό και στην μεταποίηση και γενικότερα στη βιομηχανία και είμαστε ήδη σε επαφή με μια σειρά από επενδυτές εξηγώντας τους το νέο πλαίσιο κινήτρων που σκοπεύουμε να θεσπίσουμε σε αυτή την περιοχή πράγμα το οποίο θα καταστήσει συμφέρον για τους ίδιους την επένδυση στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 10 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.