ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων σε 4 κρατικά ομόλογα

19:09 - 10 Φεβ 2020 | Οικονομία
Νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων σε 4 κρατικά ομόλογα
Η δυναμική στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων εντάθηκε και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας καθώς κατεγράφησαν νέα ιστορικά χαμηλά απόδοσης σε 4 κρατικά ομόλογα.

Η ελκυστική αγορά κρατικών εκδόσεων χρέους έλαβε πολλές θετικές ψήφους από την τελευταία ομιλία της διοικήτριας της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία με παρέμβασή της θύμισε στους επενδυτές την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις, με την απόδοση κατ' αρχάς του 10ετούς τίτλου αναφοράς να κλείνει στο 1,02%, φλερτάροντας με το σπάσιμο του φράγματος του 1%.

Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προκάλεσε, βεβαίως, έκπληξη, αφού η αγορά γνωρίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα γίνουν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν η χώρα αναβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.

Νέα ιστορικά χαμηλά κατεγράφησαν και στις αποδόσεις του 15ετούς κρατικού ομολόγου που έκλεισε στο 1,55% από 1,64% που ήταν το προηγούμενο χαμηλό. Επίσης, στην 7ετία η απόδοση διολίσθησε στο 0,65% από 0,69% που ήταν η προηγούμενη ιστορική απόδοση και το 25ετές κρατικό ομόλογο βυθίστηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,84% από 1,89% της προηγούμενης ιστορικής απόδοσης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μετά την αναβάθμιση – έκπληξη από τον οίκο Fitch, το βασικό σενάριο της αγοράς για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δίνει τη θέση του σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική, για αναβάθμιση από την Fitch, που ήδη δίνει βαθμολογία μόνο δύο κλιμάκια χαμηλότερα από το investment grade, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, αρκεί η αναβάθμιση από έναν αναγνωρισμένο οίκο για να ενταχθεί μια χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Για την αγορά, αυτή η αλλαγή προοπτικής είναι σημαντική, καθώς φέρνει πιο κοντά την προοπτική εισόδου ενός πανίσχυρου αγοραστή στην αγορά των ελληνικών τίτλων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγοράζει τίτλους αξίας 60 δισ. ευρώ το μήνα και μπορεί να αγοράσει μέχρι το 1/3 του διαπραγματεύσιμου χρέους κάθε χώρας (προσοχή: αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι επιλέξιμο για αγορά, επειδή αποτελεί δάνεια του επίσημου τομέα και όχι δάνεια που αντλήθηκαν από την αγορά με έκδοση διαπραγματεύσιμων τίτλων).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 19:39 - 10 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.