ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση «μεσαία τάξη»- Καταστρώνεται σχέδιο ανακούφισης το 2020 και 2021

09:01 - 11 Φεβ 2020 | Οικονομία
Επιχείρηση «μεσαία τάξη»- Καταστρώνεται σχέδιο ανακούφισης το 2020 και 2021
Οι μέχρι τώρα φοροελαφρύνσεις σηματοδοτούν μεν τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά η «μεσαία τάξη» στην οποία στηρίχθηκε προεκλογικά η ΝΔ δεν έχει δει ακόμη σημαντική διαφορά στο πορτοφόλι της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε λοιπόν εντολή για να βρει τρόπους επιπλέον ελάφρυνσης των πολιτών και ετοιμάζει ένα νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων.

ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ίσως ο μόνος φόρος που κάποιοι βλέπουν να μειώνεται αισθητά. Έχει ήδη μειωθεί, σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά έχουν εξαγγελθεί και νέες ελαφρύνσεις, με βάση τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση υπολογίζει πως μεγάλη μερίδα των πολιτών θα δει τον ΕΝΦΙΑ του 2020 να μειώνεται κατά 10% ή 15% σε σχέση το 2019, ενώ για άλλους η μείωση θα είναι μικρότερη, της τάξης του 5%. 

Φόροι και εισφορές

Άμεση αναμένεται να είναι και μία ακόμη κορυφαία προεκλογική υπόσχεση, αυτή της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί τον «πρώτο» φόρο που σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση όταν διαπιστώσει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, γύρω στον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αρχίσει επίσης  η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει, πάντως πολύ μικρή μείωση της τάξης του 1%. Στόχος είναι να μειωθούν οι εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023.

2021

Επειδή βέβαια όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να αλλάξουν δραματικά τη ζωή των πολιτών σχεδιάζεται και περαιτέρω ελάφρυνση μέσα στο 2021. Όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2019, έτσι και το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ νέο πακέτο ελαφρύνσεων.

Υπολογίζεται πως αυτό το νέο πακέτο υπέρ της μεσαίας τάξης θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021. Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει και αναζητούνται στοχευμένες δράσεις που θα έχουν αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτές τις κινήσεις, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα συμπεριληφθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 11 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.