ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Ένταξη της Ελλάδας στο QE εντός του 2020

15:05 - 13 Φεβ 2020 | Οικονομία
Citi: Ένταξη της Ελλάδας στο QE εντός του 2020
Η πρόβλεψη για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του 2020 αποτελεί το highlight της έκθεσης της Citi για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει με το πόδι στο γκάζι, γεγονός που θα επισπεύσει τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης κι έτσι μπορεί να επισπευθεί η ένταξή της στο QE της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι τα τέλη του 2020, την ώρα που οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η χώρα μας θα πιάσει αυτό το στόχο μέσα στο 2021. Υπενθυμίζεται πως για να μπει η Ελλάδα στο QE, θα πρέπει πρώτα να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Ενισχυμένη ανάπτυξη

H Citi, πάντως, είναι πιο αισιόδοξη, κάτι που φαίνεται και στις προβλέψεις της για ανάπτυξη. Εκτιμά συγκεκριμένα πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,5% σε πραγματικούς όρους. Για το 2020 αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ στο 2,6% και στο 2,5% το 2021 από 2,1% προηγουμένως.

Οι προβλέψεις αυτές συνδέονται και με την πίστη της τράπεζας πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει συμφωνία με τους θεσμούς για μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% ή και ακόμη χαμηλότερα. Θεωρεί λοιπόν πως ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.

Μεταρρυθμίσεις

Στην ανάλυσή της η Citi επισημαίνει πάντως την ανάγκη επιμονής στις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι καθοριστικές για την χαλαρότερη δημοσιονομική κατεύθυνση, σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 13 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.