ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για τη νέα λίστα των PCIs

16:36 - 14 Φεβ 2020 | Οικονομία
Έγκριση για την επίσημη επικύρωση της τέταρτης λίστας των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs) έδωσε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο. Τα έργα αυτά αποτελούν νέες υποδομές που είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Έργο PCI, δηλαδή νέα υποδομή, που θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην διαφοροποίηση των πηγών και στην ασφάλεια εφοδιασμού του Κάθετου Διαδρόμου είναι και ο νέος τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη της ελληνικής εταιρείας GASTRADE ο οποίος θα μπορεί να υποδέχεται φορτία τόσο από τις παραδοσιακές πηγές (Κατάρ, Αλγερία, Αίγυπτο) όσο και από τις νέες όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, οι ΗΠΑ και η Ανατολική Αφρική.

Το έργο του Κάθετου Διαδρόμου

Τη σημασία του LNG Αλεξανδρούπολης για την επιτυχία του Κάθετου Διαδρόμου και τη δημιουργία ενός hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει πλέον επίσημα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας τόσο με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο με ποσοστό 20%, όσο και με την απόκτηση μεριδίου 20% από την Bulgartransgaz.

Η Βουλγαρική Κυβέρνηση μέσω της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz συμμετέχει στο project της Αλεξανδρούπολης αφού γνωρίζει πολύ καλά τα πλεονεκτήματα που θα έχει η γειτονική χώρα μέσω της διατήρησης αποθεμάτων σε ένα τέτοιο έργο. Ήδη με τις τιμές του LNG να έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεκαετίας, όλοι οι προμηθευτές αερίου ζητούν πρόσβαση σε LNG.

Ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί μια εναλλακτική οδό για την προμήθεια φυσικού αερίου της περιφερειακής αγοράς. Τα έργα του Διαδρόμου υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ αφού αποτελούν το μοναδικό τρόπο για τη διείσδυση του Αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου στις μονοπωλιακές αγορές των Βαλκανίων.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.