ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπριντ» για πλεονάσματα και κόκκινα δάνεια

10:53 - 17 Φεβ 2020 | Οικονομία
«Σπριντ» για πλεονάσματα και κόκκινα δάνεια
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης για την 5η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Παρότι το κλίμα είναι θετικό, καθώς οι φωνές για δημοσιονομική χαλάρωση πληθαίνουν, λόγω και … κοροναϊού, η κυβέρνηση επιζητεί να έχουν κλείσει όλα τα «μέτωπα» έως τις 26 Φεβρουαρίου, καθώς την επόμενη μέρα αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και της υλοποίησης των 16 δράσεων.

Ήδη  η Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι έδωσε ένα πρώτο στίγμα. Όπως ανέφερε ο Επίτροπος, στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα η 5η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης αναμένεται να είναι θετική και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο, ώστε το Eurogroup να δώσει τον Ιούνιο στην Ελλάδα τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης των ANFAs και SMPs, που σήμερα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Ωστόσο, η Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% ή μεγαλύτερο κατά την περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται».

Τις τελευταίες πάντως ημέρες υπάρχει μια εντατική ανταλλαγή στοιχείων με τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πολύ καλό κλίμα ώστε έστω κι αν η αξιολόγηση αυτή δεν συνδέεται με εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τα οποία επιστρέφονται στη χώρα μας (ANFAs, SMPs), να λειανθεί το έδαφος εν όψει του Eurogroup του Μαρτίου.

Ειδικά η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις δράσεις της στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και στις διαδικασίες για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Παράλληλα, τρέχει και για το θέμα των κόκκινων δανείων και στη διαμόρφωση του νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου των ιδιωτών.

H κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, κινείται σε δύο επίπεδα: το νομοθετικό για το οποίο τηρείται σιγή ασυρμάτου ειδικά σε θέματα προστασίας των δανειοληπτών, αλλά και το πώς θα βελτιωθούν οι διαχειριστές. «Από τα στοιχεία θα συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Πχ ποιοι μπορεί να έχουν ήδη ρυθμίσει και να μην έχουν προχωρήσει τις αιτήσεις στην πλατφόρμα, ή ποιοι έχουν λεφτά έξω ή στο σεντούκι κλπ αφού και οι servicers αναπτύσσουν τεχνικές εντοπισμού στρατηγικών κακοπληρωτών» σημειώνεται σχετικά από κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν ζητήσει από τους διαχειριστές μέχρι την Παρασκευή να έχουν τα πρώτα δεδομένα από την πορεία που ακολουθούν με τους δανειολήπτες.

Ήδη με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχοντας πρωταρχικό μέλημα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την επιστροφή σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ανέλαβε μια σειρά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τεσσάρων σημείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών στόχος των επαφών και των πρωτοβουλιών των τελευταίων ημερών είναι το «πώς ο πολίτης θα αισθανθεί ότι οι Διαχειριστές δανείων είναι κοντά στον πολίτη και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης  ότι είναι πιο κοντά του. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι διαχειριστές δεν είναι τα σκιάχτρα αλλά και οι διαχειριστές να ενεργήσουν έτσι ώστε ο πολίτης να  ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί» ανέφερε σχετικά παράγοντας του υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής.

Πάντως παρά το γεγονός ότι το ίδιος στέλεχος του υπ. Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι δε γίνεται παρέμβαση στις ρυθμίσεις (ύψος κουρεμάτων, δόσεις κτλ) στέλνεται ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τις καλύτερες δυνατές πρακτικές ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα που «καίει» και τους θεσμούς.

Σημειώνεται στόχος είναι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να τεθούν τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και να υπάρξουν αποφάσεις για α) εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, β) μεταφορά υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο επόμενο (smoothing mechanism) όπως και γ) της αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 17 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.