ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Τα... παράπλευρα οφέλη που διεκδικεί η Ελλάδα

11:56 - 17 Φεβ 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Τα... παράπλευρα οφέλη που διεκδικεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, περιμένει... παράπλευρα οφέλη από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο λόγος είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν πως οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τα λουριά της λιτότητας. Η συζήτηση έχει ανοίξει στην πραγματικότητα εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για συγκεκριμένες αποφάσεις.

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, διανύουν δύσκολη περίοδο. Μπαίνουν σε υφεσιακό κύκλο και έχουν ανάγκη απο δημοσιονομικό... αέρα. Ζητούν χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου και πιο δυναμική προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών. Απλούστερα, ζητούν μεγαλύτερη άνεση στις δαπάνες, χωρίς σοβαρές ποινές, σε περίπτωση που... ξεφύγουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ασφαλώς, δεν αναμένεται τη Δευτέρα να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, αλλά σίγουρα θα φανούν οι προθέσεις και η Ελλάδα φυσικά θα στηρίξει από τη μεριά της αυτή την στροφή στη στρατηγική της ευρωζώνης.

Μία στρατηγική που πιστοποιεί την παραδοχή ότι χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα και επενδύσεις. Μία στρατηγική που δίνει ένα επιπλέον και μάλιστα πολύ ισχυρό επιχείρημα στον Χρήστο Σταϊκούρα, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τα αιτήματά της για χαμηλότερα πλεονάσματα και κονδύλια για επενδύσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:59 - 17 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.