ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Στα μέσα του 2021 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

16:42 - 20 Φεβ 2020 | Οικονομία
UBS: Στα μέσα του 2021 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Τα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό για την Ελλάδα συνεχίζονται με την UBS να αναφέρει σε ανάλυσή της ότι η χώρα μας «θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021».

Η UBS υποστηρίζει ότι «σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον, μέχρι τότε η ΕΚΤ ίσως έχει τερματίσει την αγορά ομολόγων μέσω του QE, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να κατανείμει κάποιες επανεπενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους. Σε περίπτωση που το QE συνεχίζεται, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές και αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις».

Για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι βρίσκονται «σε επίπεδα ανάλογα με αυτές των ιταλικών ομολόγων (αξιολόγηση BBB)». Ωστόσο, εκτιμά ότι «η Ιταλία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα μιας ύφεσης», σε σχέση με την Ελλάδα, για αυτό και διατηρεί τους ιταλικούς τίτλους στη λίστα προτίμησης και τα ελληνικά ομόλογα με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης».

«Η Ελλάδα έχει πετύχει μια σειρά αναβαθμίσεων από την κρίση του 2015. Η Fitch την αναβάθμισε πρόσφατα σε ΒΒ με θετικό outlook. Μαζί με την DBRS (BB low, με θετικό outlook), είναι οι δύο οίκοι που τείνουν να δίνουν υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την S&P (BB-, θετικό outlook) και τη Moody’s (Β1, σταθερό outlook)», παρατηρεί η UBS.

Με αισιόδοξη οπτική, η UBS σημειώνει ότι αναμένει «περαιτέρω αναβαθμίσεις καθώς και οι τρεις οίκοι, εκτός της Fitch, έχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις ως τα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, αλλά δεν αναμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει την επενδυτική αξιολόγηση εντός του έτους».

Ωστόσο, παρατηρεί ότι «Ακόμη και εάν οι τρεις οίκοι αναβαθμίσουν την Αθήνα κατά μία βαθμίδα, καμία αξιολόγηση δεν θα υπερβαίνει το ΒΒ, που απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική αξιολόγηση (ΒΒΒ-)».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.