ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Επιχείρηση» επενδυτική βαθμίδα: Οι προβλέψεις και οι κρίσιμες ημερομηνίες

08:47 - 21 Φεβ 2020 | Οικονομία
«Επιχείρηση» επενδυτική βαθμίδα: Οι προβλέψεις και οι κρίσιμες ημερομηνίες
Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας και κατ’ επέκταση της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έμοιαζε κάποτε άπιαστο όνειρο. Πλέον, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, όχι απλά είναι εφικτός, αλλά είναι και θέμα χρόνου να επιτευχθεί. Το Reporter παρουσιάζει τις πιο αισιόδοξες και τις πιο… αυστηρές προβλέψεις. Τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Δείτε επίσης τις κρίσιμες ημερομηνίες, που θα κρίνουν και όλα τα παραπάνω.

Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα ακόμα και μέσα στο τρέχον έτος. Ακόμα, όμως και οι πιο αυστηροί εκτιμούν πως ο στόχος θα επιτευχθεί το αργότερο στα μέσα του 2021.

Η αισιόδοξη Citigroup                                              

Η Citigroup για παράδειγμα θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει το 2021 για να πιάσει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας και στη συνέχεια να ανοίξει η ΕΚΤ τις πόρτες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και για τη χώρα μας.

Η «επενδυτική βαθμίδα» στην Ελλάδα αναμένεται να δοθεί πρώτα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch μέσω μιας διπλής αναβάθμισης στις 24 Ιουλίου, καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ετυμηγορία του για τη χώρα μας, εκτιμά η Citigroup.

Συνεπώς, προσθέτει τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τα τέλη του 2020.

Η πιο… αυστηρή UBS

Από τη μεριά τους, οι αναλυτές της UBS είναι αυτή την περίοδο οι πιο αυστηροί απέναντι στη χώρα μας. Ακόμη κι αυτοί, όμως, εκτιμούν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021.

Ο αστερίσκος που βάζει η ελβετική τράπεζα είναι σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπει στο QE. Σημειώνει δηλαδή πως αν οι οίκοι αξιολόγησης καθυστερήσουν έστω και λίγο την αναβάθμιση της Ελλάδας, υπάρχει η πιθανότητα η ΕΚΤ να έχει ολοκληρώσει τον τρέχοντα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης έως τότε.

Η UBS σημειώνει, πάντως, πως αν η ΕΚΤ συνεχίζει το QE και μετά τα μέσα του 2021, τότε σίγουρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές τίτλων και αυτό θα παραέχει σημαντική στήριξη στις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων.

Η ελληνική κυβέρνηση

Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις αναλύσεις, αλλά δεν βιάζεται να πανηγυρίσει. Υπάρχει η πίστη και η ελπίδα πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2020, αλλά μέχρι στιγμής ο πήχης έχει μπει στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αυτό τόνισε άλλωστε πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είπε πως «η Ελλάδα απέχει μόλις δύο θέσεις από το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση», επισήμανε.

Η Fitch άνοιξε το δρόμο

Όλα τα παραπάνω βασίζονται ασφαλώς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσήλωση της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων που έδειχνε και η προηγούμενη, αλλά φυσικά και η τωρινή.

Κυρίως, όμως, η συζήτηση για επενδυτική βαθμίδα έχει «φουντώσει» μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch τον περασμένο Ιανουάριο που ξάφνιασε πολλούς. Η κίνηση της Fitch αύξησε αυτόματα και τις πιθανότητες για επιπλέον αναβαθμίσεις και από άλλους οίκους.

Σε συνδυασμό και με το ράλι των ελληνικών ομολόγων, στην πραγματικότητα μόνο τα «κόκκινα» δάνεια είναι που κόβουν τη φόρα της χώρας μας. Έστω κι έτσι, όμως, όπως προαναφέραμε κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ανταμείβεται για τις επιδόσεις της.

Το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων

Τα επόμενα ραντεβού στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν καθοριστεί για τις 24 Απριλίου με διπλή αξιολόγηση από τους S & P και DBRS. Τον Μάιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της Moody’s για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας. Στις 24 Ιουλίου αναμένεται η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch και στις 23 Οκτωβρίου επανέρχονται οι S & P και DBRS με τη δική τους αναφορά για την Ελλάδα. Τον κύκλο των αξιολογήσεων κλείνει η Moody’s στις 6 Νοεμβρίου με την δεύτερη ετυμηγορία της μέσα στο 2020.

Μέχρι σήμερα, οι DBRS και Standard & Poor’s βαθμολογούν την Ελλάδα στην κλίμακα BB low ή ΒΒ- που αντιστοιχεί στην ίδια βαθμολογία. Μόνο η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Β1 που είναι μια κλίμακα χαμηλότερη από την ΒΒ-.

Σημειώνεται ότι ο γερμανικός οίκος Scope, οι αναφορές του οποίου έχουν προγραμματιστεί στις 6 Μαρτίου, 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου 2020, βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ, αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει, πάντως, μόνο τους οίκους Standard & Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRS.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.