ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί: Προσδοκία για θετικές αναφορές στην έκθεση αξιολόγησης

11:23 - 22 Φεβ 2020 | Οικονομία
Θεσμοί: Προσδοκία για θετικές αναφορές στην έκθεση αξιολόγησης
Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αναμένεται να καταγράφονται θετικά σχόλια για την πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων.

Πώς άλλωστε διαφορετικά, όταν παρά τις όποιες εκκρεμότητες η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει «καλό χαρακτήρα» αλλά κι όταν η διεθνής οικονομία με αιχμή τις χρηματιστηριακές εξελίξεις αλλά και την υπόθεση του κορονοϊού μπαίνει σε μια φάση με έντονα σημεία αβεβαιότητας. Το να προστεθεί κι άλλο ένα πρόβλημα για μια υπόθεση «δρομολογημένη», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δε θα συνέβαλε σε κάτι.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών αναμένεται να καταγράφει με θετικό τρόπο τις δημοσιονομικές εξελίξεις με αναφορές στα επιτυχείς υπερβάσεις των στόχων για πλεονάσματα, την καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, την άκρως επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου και την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα. Θα αναφέρεται θετικά, επίσης, στη συμφωνία με την κυβέρνηση για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια ιδιωτών, που υπολογίζονται σε 2,1 δισ. ευρώ. Επίσης, θα εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο στη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων στο φόντο και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και του 30% του ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος.

Οι προκλήσεις

Την ίδια ώρα σε σχέση με τις επόμενες δύσκολες προκλήσεις θα αναφέρεται στο θέμα των τραπεζών με την ανάγκη γρήγορης αξιοποίησης του «Ηρακλή» από τις τράπεζες για μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια, την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και τη γρήγορη διαμόρφωση ενός νέου, ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου από τον Μάιο.

Επίσης δε θα λείπουν, κατά τα φαινόμενα, οι αναφορές με αστερίσκους στα θέματα δημογραφίας και των επιπτώσεων στο ασφαλιστικό, στην παραγωγή και το ΑΕΠ, στην υψηλή ανεργία και τη χαμηλή παραγωγικότητα, της συνεχούς ανάγκης για επενδύσεις αλλά των περιορισμένων αποταμιεύσεων και του υψηλού δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, ως αναμένεται στην Έκθεση δε θα γίνεται ανάλυση για το χρέος. Άλλωστε η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA). αναμένεται στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων για την αξιοποίηση των ANFAs και SMPs σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:54 - 22 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.