ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Θετική αξιολόγηση στη… σκιά του κοροναϊού- Έρχεται Μάρτιος «φωτιά»

08:02 - 26 Φεβ 2020 | Οικονομία
Κομισιόν: Θετική αξιολόγηση στη… σκιά του κοροναϊού- Έρχεται Μάρτιος «φωτιά»
Την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της πέμπτη μεταμνημονιακής αξιολόγησης αναμένει σήμερα Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου η Ελλάδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα έχει θετικές αναφορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τις πρόσφατες χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 2,4% το 2020 και κοντά στο 2% το 2021, ενώ σημειώνει πως οι επενδύσεις και η κατανάλωση δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. Οι προβλέψεις αυτές ήταν η εισαγωγή της έκθεσης στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης και αναμένεται να περιλαμβάνει θετικές κρίσεις και εύσημα ιδιαίτερα γα τις ενέργειες που έχουν γίνει στο θέμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον προσεχή Μάιο και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2020. 

Εκτός από τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων μετά την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου αλλά και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα.

Στο δημοσιονομικό σκέλος οι Ευρωπαίοι, εκτός από τις προβλέψεις για ανάπτυξη που αναφέραμε και παραπάνω, θα επιβεβαιώσουν την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 3,5% του ΑΕΠ που δεν αποκλείεται να φθάσει και στο 4%.

«Καμπανάκια» για «κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις

Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, στην Ελλάδα, η μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων έγκειται στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και ασφαλώς στο ζήτημα των πλειστηριασμών και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Για το λόγο αυτό αναμένονται σχετικοί αστερίσκοι στην έκθεση της Κομισιόν, όπως επίσης και για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά φυσικά και το… χρόνιο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.

Έξτρα παράμετρος ο κοροναϊός

Πρέπει να σημειώσουμε βέβαια πως το ερωτηματικό των επιπτώσεων που θα έχει ο κοροναϊός στις οικονομίες των κρατών παίρνει πια παγκόσμιες διαστάσεις και φυσικά απασχολεί την ΕΕ, την Κομισιόν και καταλήγει στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ συζήτησε για το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του, Χρήστο Σταϊκούρα και συμφώνησαν πως απαιτείται εγρήγορση και καθημερινή αξιολόγηση των στοιχείων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία έχουν μπει στο μικροσκόπιο και εξετάζεται το κατά πόσο επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Κλάδοι σημαντικοί για την ελληνική οικονομία, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός επηρεάζονται ήδη και ασφαλώς πρέπει να υπολογιστεί το κόστος που θα υπάρξει. Η επίδραση του κοροναϊού μπορεί δηλαδή και να ανατρέψει κάποια από τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με ορισμένες φοροελαφρύνσεις που ετοιμάζει, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύμμαχός της στη «μάχη» που έχει ήδη ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο για δημοσιονομική χαλάρωση.

Από τη μια δηλαδή μπορεί ο κοροναϊός να «παγώσει» θετικά μέτρα, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για να μην υπάρξει ρίσκο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά από την άλλη μπορεί να ενισχύσει το επιχείρημα για λιγότερη λιτότητα, ώστε η οικονομία να ανασάνει και να ξεπεράσει το επιπλέον βαρίδι της επιδημίας, που ασφαλώς δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη που συζητά πια ανοιχτά για αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ο κρίσιμος Μάρτιος

Άλλες κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 5 Μαρτίου που θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την προετοιμασία του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, άλλωστε σε εκείνο το Eurogroup να μπουν οι βάσεις για την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για το 2020, ενώ θα γίνει εκ νέου συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των ANFA & SMPs προς φιλοεπενδυτικούς – φιλοαναπτυξιακούς σκοπούς, που έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση.

Θα υπάρξει φυσικά συζήτηση και για τον μεγάλο στόχο της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2,5% για τους προϋπολογισμούς του 2021 και του 2022.

Λίγες  ημέρες νωρίτερα, στις 9 Μαρτίου ελληνική κυβερνητική αποστολή θα βρεθεί στο Βερολίνο με αφορμή συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και αναμένεται να γίνουν κι εκεί… ζυμώσεις για τα κυρίαρχα ελληνικά αιτήματα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.