ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Eντός δημοσιονομικού πλαισίου το κόστος του νέου ασφαλιστικού

11:44 - 27 Φεβ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Eντός δημοσιονομικού πλαισίου το κόστος του νέου ασφαλιστικού
Η τρίτη και τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό άνοιξε με τη διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα πως όλες οι διατάξεις του βρίσκονται εντός δημοσιονομικού πλαισίου.

Ο υπουργός Οικονομικών πογράμμισε ότι το νέο σύστημα είναι πιο δίκαιο και θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγικότητα ενώ καλλιεργεί και την ασφαλιστική συνείδηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες αρχηγών κομμάτων, ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να διεξαχθεί νωρίς το βράδυ. Θα προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής του νέου ασφαλιστικού καθώς επί της διάταξης που αφορά στην κατάργηση της "13ης σύνταξης".

Τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, μεταρρυθμίζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και προτείνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, υποβάλλεται εφεξής με ηλεκτρονικό τρόπο: - η εγγραφή άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου στο μητρώο ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και - η απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, κλπ. Λαμβάνεται αυτόματα σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω απευθείας διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων στους οποίους υποβάλλονται, το σύνολο των βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ, για τις συναλλαγές των πολιτών με άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς. Μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων, δημιουργείται στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» υποσύστημα χορήγησης βεβαιώσεων. Υποχρεούνται, από την 1η Ιουλίου 2020, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όλοι οι υπόχρεοι εργοδότες.

Εκδίδονται υποχρεωτικά, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της εταιρείας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), οι ιατρικές βεβαιώσεις και γνωματεύσεις που απαιτούνται από τον e-ΕΦΚΑ για την πιστοποίηση της ανικανότητας προς εργασία, για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, καθώς και των επιδομάτων μητρότητας, ασθένειας και εργατικού ατυχήματος, κλπ. Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δημιουργείται ηλεκτρονικό υποσύστημα υποστήριξης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Ψηφιοποιείται το σύνολο των δεδομένων και των ατομικών στοιχείων που αφορούν στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στην απονομή συντάξεων και στη μεταβίβαση συντάξεων αιτία θανάτου, που βρίσκεται στα πληροφοριακά συστήματα των πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18:00, έξω από το κτίριο της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση του «αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού νομοσχεδίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 27 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.