ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση στην ηλεκτρονική δήλωση «Πόθεν Έσχες»- Ποιοι οι υπόχρεοι

09:07 - 03 Μαρ 2020 | Οικονομία
Παράταση στην ηλεκτρονική δήλωση «Πόθεν Έσχες»- Ποιοι οι υπόχρεοι
Μέχρι την Κυριακή 8 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία για την ηλεκτρονική καταχώριση υπόχρεων προσώπων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων (ΔΟΣ) έτους 2020.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (pothen.gr), η ηλεκτρονική καταχώριση των καταστάσεων υπόχρεων προσώπων σε ΔΠΚ και ΔΟΣ έτους 2020 παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου. Η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική καταχώριση των δεδομένων ήταν η 29η Φεβρουαρίου 2020.

Στον ενιαίο κατάλογο υπόχρεων του έτους 2020 περιλαμβάνονται όσοι απέκτησαν, διατήρησαν ή απώλεσαν ιδιότητα στην προηγούμενη χρήση (από 1/1/2019 έως 31/12/2019).

Η διαδικασία δήλωσης

Βήμα 1: Η σύνδεση στο σύστημα επιτυγχάνεται με τη χρήση των ενεργών προσωπικών TAXISnet κωδικών στη διεύθυνση https://www.pothen.gr/.

Βήμα 2: Στη συνέχεια, στην περίπτωση που έχετε πιστοποιηθεί ως χρήστης σε περισσότερους του ενός φορέα υπόχρεων, επιλέγετε τον φορέα για τον οποίο επιθυμείτε να καταχωρίσετε κατάσταση υπόχρεων προσώπων.

Εάν είστε πιστοποιημένος χρήστης μόνο για έναν φορέα, προχωρείτε κατευθείαν στην επιλογή: «Διαχείριση Αρχείου Υπόχρεων». Στην πάνω δεξιά γωνία των παραθύρων εμφανίζεται το όνομα χρήστη (username) και το όνομα του φορέα για τον οποίο έχετε συνδεθεί.

Βήμα 3: Κάνοντας κλικ στο «Κατάλογοι Υπόχρεων» επιλέγετε «Διαχείριση Ενιαίων Καταλόγων» και εμφανίζονται τα στοιχεία των υπόχρεων του φορέα, του οποίου είστε πιστοποιημένος χρήστης.

Στο αριστερό τμήμα της συμπληρώνετε στο πεδίο «Έτος» το 2020 και πατάτε «Επιλογή». Στο δεξί τμήμα της οθόνης εμφανίζονται οι διαθέσιμες ενέργειες και πληροφορίες για την υποβολή του ενιαίου καταλόγου υπόχρεων (κατάσταση υπόχρεων βάσει των διατάξεων του ν.3213/2003).

Βήμα 4: Η ενιαία αυτή κατάσταση υπόχρεων συμπεριλαμβάνει το σύνολο των υπόχρεων σε ΔΠΚ & ΔΟΣ προσώπων, ανεξαρτήτως του οργάνου ελέγχου στο οποίο αυτοί οφείλουν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους. Ο κάθε υπόχρεος θα αναγγέλλεται αυτόματα στο αρμόδιο όργανο ελέγχου ανάλογα με την ιδιότητα που θα έχει καταχωριστεί για αυτόν στην κατάσταση του φορέα του.

Μέχρι και τις 8 Μαρτίου θα πρέπει να καταχωρηθούν οι καταστάσεις υπόχρεων για τους φορείς για τους οποίους ο ενδιαφερόμενος είναι αρμόδιος και πιστοποιημένος χρήστης, έτους 2020 (Φορολογικό έτος 2019).

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 02 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.