ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομία: Τα σενάρια «αντιβίωσης» για τον κορονοϊό

08:59 - 03 Μαρ 2020 | Οικονομία
Οικονομία: Τα σενάρια «αντιβίωσης» για τον κορονοϊό
Μια πρώτη καταγραφή των πρώτων επιπτώσεων του κορονοϊού σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μια πρώτη εξέταση μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα αναμένεται να γίνει την Τρίτη σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη στην οδό Νίκης.

«Προφανώς οικονομικές επιπτώσεις υφίστανται. Είναι ένα πρόβλημα που δεν είχαμε υπολογίσει στους στόχους που είχαμε θέσει. Η Κυβέρνηση δεν μένει αδρανής ούτε σε αυτό το μέτωπο. Ο Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες. Αύριο έχουμε σύσκεψη τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για άμεσα μέτρα σε επιχειρήσεις που ήδη επλήγησαν από τον κορωνοϊό, π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις που σχετίζονταν με τα καρναβάλια. Θα χρησιμοποιήσουμε και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να  δώσουμε τέτοιου είδους εργαλεία» ανέφερε χτες Δευτέρα 2 Μαρτίου, στην εκπομπή «Από τις έξι» και τους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Κοτταρίδη και κ. Γιάννη Πιτταρά, στην ΕΡΤ1 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ήδη επιχειρήσεις στις «καρναβαλικές» πόλεις της Πάτρας, του Ρεθύμνου, της Ξάνθης κι αλλού μετρούν πληγές. Ήδη καταγράφεται μια στάση πληρωμών προς προμηθευτές καθώς πολλές επιχειρήσεις αποθεματοποίησαν προμήθειες για να τις προωθήσουν στην αγορά των πόλεων αυτών. Όμως η αναβολή των εκδηλώσεων έφερε τα πάνω κάτω κι έτσι έχουν βρεθεί με εμπορεύματα που δεν μπορούν να διαθέσουν. Σε επίπεδο ξενοδοχείων τα πράγματα δεν ήταν και τόσο τραγικά καθώς ο κόσμος δεν προχώρησε σε μαζικές ακυρώσεις. Απώλειες υπήρξαν βέβαια,  όμως εδώ η ανησυχία έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι εν όψει έναρξης της σεζόν. Ήδη επικρατεί «παγετός» στην αγορά με πλήρη στάση κρατήσεων εν όψει Πάσχα των Καθολικών, ενώ δε λείπουν και ακυρώσεις από μικρά συνέδρια ή ταξίδια κινήτρων. Πέρα από τον κορωνοϊό υπάρχει και το κύμα αρνητικής δημοσιότητας με το προσφυγικό που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο. Παράλληλα και το πρόγραμμα «Golden Visa» ένεκα της στήριξής του σε κινεζικά κεφάλαια έχει μπει σε μια φάση πρόκλησης.

Όλα αυτά βέβαια προβληματίζουν και συνολικά το οικονομικό επιτελείο που αναζητά και κάθε «μονάδα βάσης» για να στηριχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη αλλά και η στρατηγική δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου. Κι όλα αυτά όταν τα «καμπανάκια» ηχούν με τον Ιανουάριο  να έχει μπει με υστέρηση στα έσοδα που έφτασε τα 745 εκατ. ευρώ,

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει τους κλάδους που έχουν πληγεί και γιαυτό αναμένεται να γίνει μια προσπάθεια για καταγραφή των επιπτώσεων και στη συνέχεια να προχωρεί στην όποια λήψη αποφάσεων. Βέβαια στην περίπτωση αυτή σε αντιδιαστολή με την υπόθεση κατάρρευσης του Thomas Cook δεν υπάρχει π.χ. «συντελεσμένη ζημιά» ή φόροι επί τιμολογίων που δεν έχουν εισπραχθεί, αλλά μια ανατροπή επιχειρηματικών σχεδιασμών λόγω εξωγενών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι όποιες αποφάσεις, πάντως,  θα ληφθούν με κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και χωρίς να δίνεται ένα μήνυμα οριζόντιων επιδοτήσεων.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην αγορά επί τάπητος τίθενται και οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν και ακόμη είναι νωρίς. Εν όψει μάλιστα του Euroworking Group-EWG της επόμενης Πέμπτης 5 Μαρτίου αναμένεται να εξεταστεί η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στο μακρύ οδικό χάρτη που έχει για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Με δεδομένο και το προσφυγικό μέτωπο είναι προφανές ότι η  5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών για την ελληνική οικονομία που θα συζητηθεί τόσο στο EWG όσο και στο Eurogroup μπορεί μεν  να «ακτινογραφεί» την οικονομία , αλλά  με όρους των περασμένων μηνών. Και μπορεί οι τεχνοκράτες να μην έχουν συνολική θεώρηση για τα τεκταινόμενα όμως οι πολιτικοί προϊστάμενοι αναμφισβήτητα θα πρέπει να περιλάβουν περισσότερες μεταβλητές στη ανάλυσή τους.

Τούτων δοθέντων είναι εμφανές ότι απαιτείται μια συνολικής στρατηγική. Γιαυτό, στο οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρεται,  γίνεται μια προσπάθεια να εκτιμηθεί τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο οικονομίας της ΕΕ,  ενώ παράλληλα αναμένεται να εξεταστεί η δυνατότητα  για αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά για ένταση της προσπάθειας για εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος με τους κανόνες της Eurostat.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
 
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.