ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Ο Λεμέρ τάσσεται υπέρ της λήψης δημοσιονομικών μέτρων

13:58 - 04 Μαρ 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Ο Λεμέρ τάσσεται υπέρ της λήψης δημοσιονομικών μέτρων
Θετικός στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λεμέρ προσδοκεί να τεθεί το θέμα των δημοσιονομικών μέτρων στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα ήθελα να θέσουμε στο τραπέζι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε δημοσιονομικά εργαλεία στήριξης, εάν λάβουμε υπόψη ότι τις τελευταίες εβδομάδες η οικονομία της Ευρωζώνης δέχεται ισχυρό πλήγμα λόγω του κορονοϊού» δήλωσε ο κ. Λεμέρ στο πρακτορείο BFM Business λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και μία ημέρα μετά την αιφνίδια μείωση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είχε παραδεχθεί προ ημερών ότι ο κορονοϊός έχει προκαλέσει προσωρινό σοκ στην οικονομία της Ζώνης του Ευρώ και ότι οι χώρες μέλη πρέπει να προετοιμασθούν να αναλάβουν δράση με συντονισμένο τρόπο.

Βασικό ζητούμενο ειδικά για την Ελλάδα στη σύσκεψη του Eurogroup είναι η εξαίρεση των δαπανών που θα χρησιμοποιηθούν από τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σημειώνεται ότι με βάση τη μελέτη επιπτώσεων στο ελληνικό ΑΕΠ, που δημοσιοποίησε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, υπάρχει ένα «φρενάρισμα» στο 1,88% του ΑΕΠ (αντί 2,8%) αν και όπως τονίζεται από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνονται τέτοιες εκτιμήσεις, πριν ξεδιπλωθούν καν τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις Βρυξέλλες και την ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.