ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ξεφούσκωσε» το ενδιαφέρον υπαγωγής στη ρύθμιση 24-48 δόσεων

08:07 - 05 Μαρ 2020 | Οικονομία
«Ξεφούσκωσε» το ενδιαφέρον υπαγωγής στη ρύθμιση 24-48 δόσεων
Χαμηλό είναι το ενδιαφέρον των οφειλετών της Εφορίας για τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών των 24 - 48 δόσεων που έκανε πρεμιέρα στις 26 Φεβρουαρίου. Πολλοί οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα αλλά διστάζουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες με την υποβολή 13.500 αιτήσεων πριν κλείσει το πρώτο 24άωρο λειτουργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας, υποβλήθηκαν σχεδόν 27.000 αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι φαίνεται πως, πλέον, κρατούν αποστάσεις.

Το προφίλ των φορολογουμένων

Από τις 27.000 αιτήσεις, οι 22.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 4.500 επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι ρυθμίζουν σε 24 δόσεις τις τακτικές οφειλές τους από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τις οποίες δεν είχαν ρυθμίσει.

Άλλη κατηγορία είναι οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση 12 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 και βρήκαν ανοιχτό «παράθυρο» στη νέα ρύθμιση, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που μπαίνουν στην πλατφόρμα, υπολογίζουν το ποσό που χρωστούν και το ποσό της μηνιαίας δόσης που τους αναλογεί, αλλά δεν προχωρούν σε αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στενεύουν τα περιθώρια

Αισιόδοξη παραμένει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που αναμένει αύξηση το αριθμού των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, κίνηση αναγκαστική, προκειμένου να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατ. οφειλέτες βρίσκονται ένα βήμα πριν την τελευταία «καμπάνα» της εφορίας που ισοδυναμεί με κατάσχεση χρηματικού ποσού ή περιουσιακών στοιχείων.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Δικαίωμα ένταξης στην πλατφόρμα έχουν:

  • Όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019
  • Όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στη ρύθμιση των 12- 24 δόσεων το διάστημα από τις 2 Νοεμβρίου 2019 έως και 25 Φεβρουαρίου 2020 και θέλουν να μεταπηδήσουν στις 24 - 48 δόσεις.

Καθορισμός δόσεων ανά είδος οφειλής

Ανάλογα με το είδος της οφειλής ο φορολογούμενος καλείται να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων ή των 48 δόσεων.

Οι τακτικές οφειλές, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Οι έκτακτες οφειλές, όπως φόρος κληρονομιάς και φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο, ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Σημειώνεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.