ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πονοκέφαλος» ΑΕΠ μετά τα συμπτώματα του κορονοϊού στην οικονομία

14:59 - 06 Μαρ 2020 | Οικονομία
«Πονοκέφαλος» ΑΕΠ μετά τα συμπτώματα του κορονοϊού στην οικονομία
Καμπανάκια κινδύνου ήδη ηχούν για την πορεία της οικονομίας καθώς τα χαμπάρια από το μέτωπο του ΑΕΠ δεν είναι και τα καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε η ελληνικό οικονομία το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Το μέγεθος αυτό χαμηλώνει το βατήρα εκκίνησης για την τελική πορεία της ανάπτυξης σε επίπεδο 12μήνου. Επίσης είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων.

Έρχεται, δε, σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% το δ' τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο 2019 και της αύξησης κατά 1% το δ' τρίμηνο 2019, σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2018.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη των θεσμών έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2019 και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για 2,4%. Ειδικότερα, το ΑΕΠ το 2019 σε όρους όγκου ανήλθε σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2019 ανήλθε σε 187,5 δισ. ευρώ έναντι 184,7 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5%.

Την ίδια ώρα η κίνηση στην αγορά λόγω κάμψης του τουρισμού είναι προφανής. Οι κλάδοι των μεταφορών, (ενδεικτικό το φρενάρισμα σε μονοψήφιο νούμερο 2,8%  στην κίνηση στο ΔΑΑ ελ. Βενιζέλος τον Φεβρουάριο από διψήφιο που ήταν οι αρχικές ενδείξεις), της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πολλά εστιατόρια π.χ. μειώνουν τις θέσεις φιλοξενίας που έχουν, για να αραιώσουν τα τραπέζια ως μέσο προστασίας. Αυτό μαζί με την πτώση της κίνησης έχει επιφέρει κτύπημα στον τζίρο και άρα στις εισπράξεις ΦΠΑ.

Ήδη στο υπ. Οικονομικών αναλύουν τα στοιχεία για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις καταναλώσεις στα καύσιμα, τον τζίρο στο λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ και γενικότερα για την τροφοδοσία σε ολόκληρη την αγορά. Βέβαια η κίνηση στα σούπερ μάρκετ είναι ανοδική, καθώς πολλοί πλέον κλείνονται στα σπίτια τους, αλλά ερώτημα είναι αν μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση άλλων κλάδων. Ήδη βέβαια ο Ιανουάριος έκλεισε με αστοχίες 744 εκατ. ευρώ στις καθαρές εισπράξεις.

Πάντως οι 19 υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα εξετάσουν σειρά μέτρων, δημοσιονομικού χαρακτήρα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να ανοίξει η δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών. Η Ελλάδα βέβαια πέρα από την επιδημία έχει και το μεταναστευτικό, όπου ζητεί εξαιρέσεις δαπανών πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι κινήσεις μάλιστα αυτές είναι απαραίτητες  για να κρατηθούν «ζωντανές» οι φορολογικές δεσμεύσεις που έχουν εξαγγελθεί για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ (σε ποσοστό 8% σε μεσοσταθμικά επίπεδα) με δεδομένο ότι η πτώση του τζίρου και η φθίνουσα πορεία στα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το κράτος είναι ante portas.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 06 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.