ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο… διανθισμένο με μεταναστευτικό και κορονοϊό

09:00 - 09 Μαρ 2020 | Οικονομία
Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο… διανθισμένο με μεταναστευτικό και κορονοϊό
Αλλιώς είχαν φανταστεί η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «περιβάλλον» της συνάντησής τους στο Βερολίνο, στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities», το οποίο οι ίδιοι εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν σε προηγούμενη συνάντησή τους το περασμένο καλοκαίρι. Όπως είναι φυσικό, μεταναστευτικό και κορονοϊός δημιουργούν νέα δεδομένα, ωστόσο, στόχος και των δύο ηγετών είναι το Φόρουμ να μη χάσει τον… προσανατολισμό του.

Μέρκελ και Μητσοτάκης είναι, λοιπόν, φυσικό ότι στο περιθώριο του Φόρουμ θα συζητήσουν εκτενώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και τον αντίκτυπο που έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο κορονοϊός. Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Φόρουμ, που σκοπό έχει τη διάνοιξη νέων κοινών επενδυτικών πεδίων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα με έμφαση στην πράσινη ενέργεια καθώς και σε άλλους βασικούς κλάδους της αγοράς.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται λοιπόν οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και της Καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.

Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς .

Μεγάλη ελληνική αποστολή

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική αποστολή στο Βερολίνο είναι πολύ μεγάλη, καθώς τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Βερολίνο ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλός του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας.

Πέρα από τον Πρωθυπουργό και τους κ. Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, στο Οικονομικό Φόρουμ θα μιλήσουν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η επιχειρηματική εκπροσώπηση

Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική εκπροσώπηση το παρών θα δώσουν πάνω από 140 ελληνικές επιχειρήσεις, φορείς και σύνδεσμοι, από τους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας, της τεχνολογίας, των υποδομών, των κατασκευών, του real estate και του τουρισμού. Αντίστοιχα οι γερμανικές συμμετοχές ξεπερνούν τις 210.  

Από τους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών το παρών θα δώσουν η Mytilineos, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗ, , η Sunlight, η Άκτωρ, η Juwi Hellas , η ZEB και η WRE. Από γερμανικής πλευράς ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των RWE, ABO Wind, Enercon.

Από τον κλάδο της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της συσκευασίας ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Viohalco, ΤΙΤΑΝ, Mannesmann, BMW, Daimler, Airbus, Eurofighter, Mailis, ISOMAT, Antopack, Kleemann. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας οι σημαντικότερες παρουσίες στο Βερολίνο θα είναι οι Siemens, Vodafone, BEAT, Teamviewer, EvoBus ενώ από το real estate στην ελληνική αποστολή μετέχει η Dimand.

Τέλος από τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα στο Φόρουμ του Βερολίνου θα παραστούν οι Alpha Bank , Πειραιώς, Eurobank, HSBC, Nomura, DAS, European Investment Bank, Commertzbank, Credit Suisse, McKinsey, Roland Berger.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.