ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Μέτρα αλά... Lehman Brothers για τις επιχειρήσεις

16:28 - 11 Μαρ 2020 | Οικονομία
Υπουργείο Ανάπτυξης: Μέτρα αλά... Lehman Brothers για τις επιχειρήσεις
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προτείνει μέτρα... αλά Lehman Brothers για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό. Η αύξηση του ορίου ενίσχυσης από τις 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας, ανά επιχείρηση, είναι το βασικό μέτρο που θα προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ΕΕ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ως... πυξίδα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την κρίση του 2008, ως απόρροια της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει στην ΕΕ να εκδοθεί κανονισμός αντίστοιχος του Temporary Framework 2008, ο οποίος να επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ύψους άνω των 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση στην τριετία, που θα μπορούσε να φτάσει και τα 500.000 ευρώ.

Αναλυτικά, τα μέτρα που προτείνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι:
-Αύξηση του ορίου ενίσχυσης από τις 200.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας ανά επιχείρηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων 
 
- Τροποποίηση του άρθρου 50 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η οποία θα προβλέπει την απαλλαγή από την κοινοποίηση στην Ε.Ε. και την έγκριση από αυτή όχι μόνο των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες, αλλά και των ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημίες.

- Χαλάρωση των κανονισμών του ΕΣΠΑ (ειδικότερα των ΕΤΠΑ & ΕΚΤ), με σκοπό για περιορισμένο χρονικό διάστημα να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όχι μόνο επενδύσεων και δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεων που καλύπτουν τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων, με την τήρηση πάντα των Κανόνων Κρατικών Ενισχύσεων.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης τόνισε νωρίτερα στον Alpha 9.89 πως «ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στο επόμενο Eurogroup θα καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να «χαλαρώσουμε» κάποιους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να βοηθήσουμε την αγορά με χρηματοδότηση».

Για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι επιτυγχάνεται μια χαλάρωση των πιστοληπτικών κριτηρίων που έχουν πολλές επιχειρήσεις και άρα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε πως «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συστήσουν Ταμείο ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Έχουμε ζητήσει ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων επισήμως την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι εκείνες που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό, να μπορέσουν να έχουν ένεση ρευστότητας. Κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου».

Σημείωσε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων, είναι στην καλύτερη θέση συγκριτικά με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών» καθώς «είναι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, έχουν τεράστια ρευστότητα κι έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνειά τους».

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 11 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.