ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Εξαίρεση των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19

10:13 - 12 Μαρ 2020 | Οικονομία
Ελλάδα: Εξαίρεση των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19
Στις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για ένα ισχυρό μίγμα μέτρων στήριξης της οικονομίας προσβλέπει η Ευρώπη και βέβαια η Ελλάδα, μετά και την απόφαση του προέδρου Τραμπ για διακοπή πτήσεων με την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα, που ήταν ούτως ή άλλως βαρύ, και καθιστά μονόδρομο για την Ελλάδα την αναίρεση του «σφιχτού κορσέ» των δημοσιονομικών στόχων.

Ειδικά για την Ελλάδα, που ο τουρισμός και η ναυτιλία της τροφοδοτούν το ΑΕΠ σε ποσοστό πάνω από 25%, μια τέτοια απόφαση σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο είναι ισχυρό κτύπημα. Στο μεταξύ ήδη από χτες αναλυτές της Citi επισήμαναν η βαριά... βιομηχανία της Ελλάδας αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να κρατήσει τη χώρα όρθια, αν δεν περιοριστεί η επιδημία.

Σε σημείωμά της, σχετικά με το αίτημα της Αθήνας να εξαιρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών, η Citi κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό.

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα σχολιάζει πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν σχετικά περισσότερο, σε οικονομικό επίπεδο, από την επιδημία, καθώς αυτή επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό. Στην Ελλάδα ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ (άμεση και έμμεση συμβολή) και επομένως τα όποια «συμπτώματα» σε αυτόν εκδηλώνονται βαρύτερα στη συνολική εικόνα της οικονομίας.

«Η Ελλάδα θα έχει να χάσει σχετικά περισσότερα από άλλες χώρες από την επιδημία του Covid-19 καθώς ο τουρισμός ευρύτερα είναι από τους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi και υπογραμμίζει ότι το να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός τώρα πριν την θερινή περίοδο είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Στο μεταξύ, μελέτη της Citi σε 90 χώρες φανερώνει πως εάν οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες επιβραδυνθούν ή και σταματήσουν εντελώς μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα δεχθεί πλήγμα από 0,2 έως 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2020. Εάν υπάρξει απότομη επιβράδυνση ή και διακοπή και στα ταξίδια εσωτερικού, τότε το πλήγμα θα μπορούσε να φτάσει στο 6,5%.

Το ΚΕΠΕ

Την ίδια ώρα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην οικονομία παραθέτει το ΚΕΠΕ. Τα σενάρια διαχωρίζονται ανάλογα με το χρόνο που θα χρειαστεί για να ελεγχθεί η πανδημία.

Τα σενάρια έχουν ως εξής:

«Ήπιο σενάριο»: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου.

Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

− Ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές

− Οριακή επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Μετριοπαθές σενάριο»: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020.

Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

− Αυξημένες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου

− Μέτριες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, τον Μάιο και κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

− Μέτριες επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες

− Μέτρια επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις

− Επιπτώσεις περιορισμένης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

«Δυσμενές σενάριο»: Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

− Σημαντική δημοσιονομική δαπάνη για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου

− Σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλήττονται σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.

− Σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες

− Βαθύτερη επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις με σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος

− Επιπτώσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Στην τρέχουσα συγκυρία, ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) παραμένει σημαντικός, σημειώνει το ΚΕΠΕ.  Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογηθεί ποιο από τα σενάρια είναι περισσότερο πιθανό καθώς, για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου είτε θα έχει επιβεβαιωθεί είτε θα έχουμε απομακρυνθεί από το «ήπιο σενάριο».

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω σενάρια ενδέχεται να επηρεαστούν είτε θετικά είτε αρνητικά από άλλους παράγοντες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, όπως η αυξημένη τουριστική κίνηση εφόσον η χώρα θεωρηθεί ασφαλής προορισμός σε σχέση με άλλους, η εξέλιξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ΗΠΑ-ΕΕ και ΕΕ-Ην. Βασιλείου και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, απαραίτητη είναι η επαναξιολόγηση της κατάστασης μέσα στον Απρίλιο στη βάση των ενδείξεων και των στοιχείων που θα είναι τότε διαθέσιμα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 12 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.