ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα με τραπεζίτες-Τη Δευτέρα το κρίσιμο Eurogroup

14:05 - 13 Μαρ 2020 | Οικονομία
Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα με τραπεζίτες-Τη Δευτέρα το κρίσιμο Eurogroup
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιήσει στις 14:00 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να υπάρξει μία αξιολόγηση των χθεσινών ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον κορονοϊό και για τη στήριξη της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και προχώρησε σε ενέσεις ρευστότητας.

Παράλληλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 16 Μαρτίου, καθώς αναμένονται παρεμβάσεις για τη θωράκιση της οικονομίας. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε ένα “πολύ μεγάλο” πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός», εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Τα κράτη μέλη θα πάρουν δημοσιονομικά μέτρα που αθροιστικά θα οδηγούν σε τόνωση πολύ μεγαλύτερη από τα 27 δισ. ευρώ» που αναφέρθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε σε τρεις τομείς που αναμένεται να υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών:

«α) στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας,

β) στήριξη οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και

γ) προβλέψεις για στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, με μέτρα όπως αναβολή πληρωμής φόρων».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και ελπίζει σε πρόσθετα μέτρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν αυτονόητο ότι «έκτακτες δαπάνες για έκτακτες αιτίες» δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν «υπέρβαση του στόχου 3,5%», εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ανάγκη λήψης μέτρων λιτότητας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:36 - 13 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.