ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες θα είναι οι ελληνικές διεκδικήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

10:02 - 15 Μαρ 2020 | Οικονομία
Ποιες θα είναι οι ελληνικές διεκδικήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας
Τρία βασικά αιτήματα αναμένεται να εκθέσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους ομολόγους του των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, στο πολυαναμενόμενο Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Οι ελληνικές διεκδικήσεις σχετίζονται με την διαχείριση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, που δέχεται η ελληνική οικονομία από το προσφυγικό, καθώς και με την πανδημία του κορονοϊού.

Στο προσεχές Eurogroup πρόκειται να καθορισθεί το πλαίσιο των αποφάσεων για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία σκοπεύει να λάβει η ΕΕ, ώστε να απορροφήσει τους μεγάλους κραδασμούς που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία, αποσοβώντας τον κίνδυνο ύφεσης που διαγράφεται στον ορίζοντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει και η ελληνική οικονομία, τόσο από τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος το οποίο απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες, όσο και από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση καθορίζει τις διεκδικήσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 26 - 27 Μαρτίου, τις οποίες προδιέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα.

Τα ελληνικά αιτήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
  2. Να εξαιρεθούν, επίσης, οι δαπάνες για την διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊούαπό τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
  3. Να υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κυκλική προσαρμογή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Τι περιλαμβάνουν πιο αναλυτικά τα ελληνικά αιτήματα

Αναφορικά με την εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει και ότι στο Eurogroup θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ποσού που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από λίγες ημέρες.

Τα άλλα δύο αιτήματα είναι αλληλένδετα καθώς αφορούν τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

Ήδη δαπάνες ύψους 15 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ενίσχυση του συστήματος υγείας ενώ το κόστος από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων μόνο για τους τρεις νομούς (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος) όπου επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση του κράτους, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια και αν ληφθούν υπόψη οι αυξημένες δαπάνες του ΕΦΚΑ για τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς και το κόστος των υπόλοιπων μέτρων που ανακοινώθηκαν ή πρόκειται να ανακοινωθούν.

Παράλληλα η Ελλάδα ζητά ευελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό, κάτι που άλλωστε ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες που δεσμεύονται από τους στόχους για το ύψος των ετησίων δημοσιονομικών ελλειμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων

Γι’ αυτό και το θέμα της απόκλισης από τους στόχους του Συμφώνου αναμένεται να κυριαρχήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά και την έντονη πίεση που ασκεί η Ιταλία προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι επισημάνσεις του Πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν» δίνουν το στίγμα των ελληνικών θέσεων κατά τη συνεδρίαση.

Όπως είπε «είναι μία πραγματικότητα που όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση μας να θυμίζει άλλες κακές εποχές».

Με τηλεδιάσκεψη το αυριανό Eurogroup 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα συνέλθει με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού και θα είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του στην οικονομία.

«Η Ευρώπη λαμβάνει τολμηρά βήματα για να ανταποκριθεί στις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης…. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος και η συντονισμένη προσπάθεια είναι πρωτοφανής στην Ευρωζώνη. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής πολιτικής δράσης εναπόκειται στις πρωτεύουσες, αλλά θα καθοδηγήσω την ομάδα μας να συμφωνήσει σε μια συνολική και συντονισμένη ανταπόκριση επί της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση για την υγεία» αναφέρει ο Σεντένο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 15 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.