ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Έγκριση για σχέδιο «ασπίδα» και αίτημα για μείωση πλεονασμάτων

08:57 - 16 Μαρ 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Έγκριση για σχέδιο «ασπίδα» και αίτημα για μείωση πλεονασμάτων
«Ευελιξία» είναι η λέξη – κλειδί που αναμένεται να κυριαρχήσει στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τη Δευτέρα, με την Ελλάδα να έχει ως στόχο να την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού, καθώς και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια προστατευτική ασπίδα για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις», τόνισε λίγες ώρες πριν από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που περιμένει ότι όλες οι χώρες θα συμφωνήσουν ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις οικονομίες, θα υπάρξει ομοψυχία.

Τα μηνύματα του Μάριο Σεντένο, επικεφαλής του Eurogroup, είναι βεβαίως ενθαρρυντικά: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ένα «πολύ μεγάλο» πακέτο για να πολεμήσουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός», είπε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times.

Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, προκειμένου να τονωθούν οι δαπάνες.

Διεκδικήσεις και πλεονάσματα

Αυτή την ευελιξία περιμένει να δει και η ελληνική κυβέρνηση, που φυσικά θα καταθέσει και αίτημα για να μην ισχύσει φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Η κρίση του κορονοϊού απαιτεί θυσίες από τους επαγγελματίες της χώρας, καθώς πολλές επιχειρήσεις επηρεάζονται από αυτήν, αλλά απαιτεί και παρεμβάσεις από τη μεριά του κράτους.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ήδη δαπάνες ύψους 200 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ενίσχυση του συστήματος υγείας ενώ το κόστος από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων μόνο για τους τρεις νομούς (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος) όπου επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση του κράτους, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.                                                                                  

Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια και αν ληφθούν υπόψη οι αυξημένες δαπάνες του ΕΦΚΑ για τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς και το κόστος των υπόλοιπων μέτρων που ανακοινώθηκαν ή πρόκειται να ανακοινωθούν.

Η κυβέρνηση περιμένει να πάρει το «πράσινο φως» από το Eurogroup για να επεκτείνει τα μέτρα, αλλά χωρίς φυσικά να πρέπει να κόψει από αλλού…

Στα 400 εκατ. ευρώ η εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό

Όσον αφορά το αίτημα της εξαίρεσης των δαπανών για το προσφυγικό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει και ότι στο Eurogroup θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ποσού που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ, που ήταν πριν από λίγες ημέρες.

Έχουν λάβει όλοι το μήνυμα;

Σύμμαχος της χώρας μας, αλλά και όλων των χωρών που αναζητούν δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουν τις οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους, οι εκτιμήσεις των αναλυτών που υπογραμμίζουν πως το πλήγμα του κορονοϊού παγκοσμίως θα είναι τεράστιο. Μάλιστα, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται το «σοκ» να συνεχιστεί, με την Goldman Sachs να προβλέπει τον χαμηλότερο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 30 χρόνια.

Συνεπώς, η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί, η ευρωζώνη επιβάλλεται να αλλάξει ρότα και το Eurogroup της Δευτέρας θα δείξει, αν έχουν λάβει το μήνυμα οι υπουργοί Οικονομικών όλων των κρατών-μελών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 16 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.