ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακαλώτος:Η κυβέρνηση να δώσει έκτακτο επίδομα σε όσους έχουν ανάγκη

14:48 - 17 Μαρ 2020 | Οικονομία
Την έντονη ανησυχία του για την ελληνική οικονομία, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, εξέφρασε ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι:

• Το 1% είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ότι χρειάζεται όπως τονίζουν και οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες όπως οι Financial Times.

• Δεν βοηθάει η προσέγγιση «Θα αφήσουμε τα πράγματα και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί. Πρέπει να δράσουμε πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις.

• Ήταν η στιγμή να ζητήσουμε μείωση του στόχου στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

• Έχουμε και το μαξιλάρι που τόσο χλευάστηκε και τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο.

Αυτό θα μας επέτρεπε:

• Να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους.

• Να κάνουμε περισσότερα για την ρευστότητα

• Να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζονται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται. «Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες για την υγεία πολύ πριν τον κορονοϊό. «Πρέπει τώρα να ξοδέψουμε πολλά τώρα, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους» και συνέχισε λέγοντας ότι αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα. Τόνισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται -αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων όπως ακούγεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «το βασικό είναι όταν περάσει ο ιός και σταθούμε ξανά όλοι και όλες όρθιοι, δεν πρέπει να έχουμε εργαζόμενους και οικογένειές με μεγάλη οικονομική αδυναμία, που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν και άρα θα επεκταθεί αυτή η κρίση». Σημείωσε δε ότι αν ήταν εκείνος το Eurogroup θα είχε προτείνει την αναστολή του συμφώνου σταθερότητα.

Έκλεισε την τοποθέτηση του με την ανάγκη για στήριξη της δημόσιας υγείας και ιδίως των ανθρώπων του που δίνουν καθημερινά την μάχη. «Μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος. Ακόμα και οι ιδεολόγοι του πληθωρισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος. Ο δημόσιος τομέας στην υγεία είναι πολύ σημαντικός για να είμαστε καλυμμένοι τόσο καθημερινά όσο και όταν έχουμε έκτακτες κρίσεις» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Η οικονομία στην εντατική–Αριθμητήριο για τον «κουμπαρά» της κρίσης

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.