ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια κρίση χρεοκοπιών ως κρίση ρευστότητας

15:32 - 18 Μαρ 2020 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια κρίση χρεοκοπιών ως κρίση ρευστότητας
Στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την διαχείριση της υγειονομικής πτυχής της πανδημίας προσέφερε στον Πρωθυπουργό ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Πιο συγκεκριμένα στις 11πμ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε μέσω τηλεδιάσκεψης τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για να τον ενημερώσει τόσο για τα υγειονομικά όσο και για τα οικονομικά μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε στον Πρωθυπουργό την στήριξη, άνευ ενδοιασμού, του ΜέΡΑ25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθυστερήσει την μετάδοση του ιού και να μειώσει, κατά το δυνατόν, την μεταδοτικότητα ανά φορέα. «Είμαστε στο πλευρό σας, καθοδηγούμε στο μέτρο του εφικτού τον κόσμο που μας ακούει προς την κατεύθυνση των επιλογών σας», είπε ο κ. Βαρουφάκης στον Πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Χτες ήδη από τηλεοπτικό κανάλι επικρότησα και υιοθέτησα τη συμβουλή σας να ερμηνεύουμε την αυτό-απομόνωσή μας όχι ως προσπάθεια να μην κολλήσουμε εμείς αλλά ως προσπάθεια να μην μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους – δηλαδή κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι είμαστε όλοι φορείς».

Πριν η συζήτηση περάσει στα οικονομικά μέτρα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να κλείσει σήμερα η Βουλή και οι συνεδριάσεις της, που έτσι κι αλλιώς, γίνονται παρουσία λίγων βουλευτών να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Επί πλέον, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει μέρος του αφηγήματός του: «Θα πρότεινα», του είπε «να μη μιλάτε τόσο εύκολα για πόλεμο και εχθρούς αόρατους ή ορατούς. Ας κρατήσουμε αυτές τις έννοιες παρά πόδα να τις χρησιμοποιήσουμε εάν, ο μη γένοιτο, προκύψει η ανάγκη μιας πολύ μεγαλύτερης κινητοποίησης για την υπεράσπιση της πατρίδας από πραγματική εισβολή».

Όταν η συζήτηση πέρασε στην οικονομία, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 άσκησε έντονη κριτική τονίζοντας ότι:

«Δεν είναι αποτελεσματική η ακολουθία χλιαρών μέτρων κάθε μερικές μέρες. Η αντίδρασή σας έπρεπε να είναι εμπροσθοβαρής, τεράστια, συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Έπρεπε να εμπεριέχει από την πρώτη στιγμή ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΟΚ, χωρίς αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup EG».

«Τα χρήματα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν δημοσιονομικά από το πρωτογενές του 2019 και λογιστικά από τα 4 δισ. που η κυβέρνηση έλαβε από τις αγορές μέσα από δύο εκδόσεις ομολόγων (Οκτώβριο του 2019 και Ιανουάριο του 2020)».

«Εκεί που η Αμερικανική κυβέρνηση εισηγείται $850 δισ. δημοσιονομικών μέτρων, η Βρετανία 350 δισ. λίρες, η Σιγκαπούρη και το Hong Kong πριμοδοτούν με μεγάλα ποσά του πολίτες, η ΕΕ αποφασίζει μία δημοσιονομική ένεση κάτω του 0,001% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Όσο για τα μεγάλα ποσά που ακούστηκαν αφορούσαν όλα: Πιστωτικές γραμμές και αναβολές πληρωμών – δάνεια δηλαδή» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Συμπερασματικά, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, όπως και το 2009 και σήμερα, κινούμενη από τις επιλογές του Βερολίνου, η ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος: Να αντιμετωπίσει μια κρίση αλυσιδωτών χρεοκοπιών σαν να επρόκειτο για κρίση ρευστότητας.

Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην φράση που χρησιμοποίησαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών: Το Eurogroup «μας έλυσε τα χέρια» από τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2020. Υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη την ειδοποιό διαφορά μεταξύ:

(Α) προληπτικού/θεραπευτικού κουρέματος των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να υπάρξει η δημοσιονομική τονωτική ένεση που θα αποσοβήσει την μεγάλη κατάρρευση ΑΕΠ και μελλοντικών πλεονασμάτων, και

(Β) της δημοσιονομικής ολιγωρίας που φέρνει την κατάρρευση ΑΕΠ και μελλοντικών πλεονασμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 18 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.