ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα-φυσικό αέριο-υγρά καύσιμα

17:16 - 18 Μαρ 2020 | Οικονομία
Χατζηδάκης: Αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα-φυσικό αέριο-υγρά καύσιμα
«Εμείς εδώ στο Υπουργείο Ενέργειας απαγορεύεται να πέσουμε. Πρέπει πάση θυσία να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, με φυσικό αέριο και με υγρά καύσιμα» τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι επιχειρήσεις ενέργειας λόγω του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στο ραδιόφωνο του Real, σημείωσε ότι: «Πρέπει να μείνει ανοιχτή η ΔΕΗ, ανοιχτός ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ανοιχτά τα διυλιστήρια, ανοιχτή η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ. Και θα μείνουν φυσικά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες».

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεννοήσεις εδώ και αρκετό καιρό και Υπάρχουν ρυθμίσεις σε όλες τις εταιρίες διοικητικές, λειτουργικές, χωροταξικές που επιτρέπουν να γίνεται ομαλή τροφοδότηση της αγοράς. Το Υπουργείο εγγυάται ότι στους 3 τομείς που ανέφερα: ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο – υγρά καύσιμα, ό,τι και να γίνει, όποιο σενάριο και να επικρατήσει η χώρα θα μείνει όρθια».

Πρόσθεσε δε ότι«στα πλαίσια της λογικής και μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής οι εταιρείες ενέργειας θα δείξουν ποικιλοτρόπως το κοινωνικό τους πρόσωπο. Το πρώτο και σημαντικό που γίνεται αυτή την ώρα είναι ότι στελέχη τους ακόμα και με αυτοθυσία είναι και θα είναι παρόντα στο πόστο τους προκειμένου να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας που είναι το βασικό για να μείνουμε όρθιοι σε αυτή την κρίση».

Οι δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα

Ερωτώμενος για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «τσουνάμι που έχει χτυπήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλον τον κόσμο. Υπάρχουν αυτή την ώρα από πολλούς οικονομολόγους δυσμενείς προβλέψεις. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για όλες τις προβλέψεις και για τις αισιόδοξες και για τις πολύ απαισιόδοξες».

«Πάρτε για παράδειγμα το μνημόνια, τα οποία τα ζήσαμε. Ποιος φανταζόταν το 2010 ότι θα είχαμε τα μνημόνια καμιά δεκαριά χρόνια στη χώρα και με αυτές τις δυσμενείς συνέπειες; Έχει σημασία πώς χειρίζεται κανείς τις κρίσεις. Και εδώ έχουν σημασία τόσο η στάση της κυβέρνησης, όσο και η στάση των πολιτών. Στη δική μας περίπτωση ειδικά, στην Ελλάδα, έχουμε την ατυχία, όχι μόνον επειδή ήμασταν σε κρίση τόσα χρόνια -και τώρα πηγαίναμε να βγούμε-, αλλά και επειδή η οικονομία μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο κλάδους που πλήττονται πολύ. Έχουν γνώση οι φύλακες και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται και ακόμη παραπάνω προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ευελιξίας που έχει μετά τις αποφάσεις από το Eurogroup. Ανακοινώνεται ήδη ένα πρώτο πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.