ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή των κινήσεων των τραπεζών οι επιχειρήσεις

20:05 - 18 Μαρ 2020 | Οικονομία
Εν αναμονή των κινήσεων των τραπεζών οι επιχειρήσεις
Τις εξειδικεύσεις των μέτρων για τις επιχειρήσεις με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αλλά και τις οδηγίες από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς περιμένουν οι τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων.

Πάντως όπως αναφέρεται οι όποιες λύσεις θα είναι εξατομικευμένες με στόχο να στηριχθούν όσοι τεκμηριωμένα πλήττονται από την κρίση. Βέβαια αυτό συμβαίνει, την ώρα που οι απολύσεις εκτοξεύτηκαν και η απειλή για νέες είναι ante portas από επιχειρήσεις που θα σταθμίσουν το κόστος απόλυσης ή ένταξης στην περίμετρο των μέτρων.

Με βάση, πάντως, τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα «οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση» ανέφερε και έστειλε ένα σχετικό μήνυμα. «Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως τόνισε πάντως προβλέπεται  «διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.»

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς μπορεί το μέτρο να είναι θετικό όμως δεν επαρκεί. Χαρακτηριστική η αναφορά της ΕΣΕΕ: «Η  επιδότηση του επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ενίσχυση κατά 250 εκ. ευρώ των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δημιουργήσουν ανάσχεση στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους που είναι σε θέση να τα εκμεταλλευθούν.

Για την ΕΣΕΕ όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν αυτή την ώρα οι μικρές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους και οι αυτοαπασχολούμενοι που συντηρούσαν ολόκληρες οικογένειες, οι οποίοι πληρώνουν ταυτόχρονα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και δεν έχουν τα οικονομικά αποθέματα για να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο τοξικό οικονομικό περιβάλλον. Γι’ αυτό, πέρα από την ενδυνάμωση των ενισχύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, πρέπει και οι Τράπεζες να διευρύνουν άμεσα τη δική τους παρέμβαση, διευκολύνοντας ουσιαστικά και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πάσης φύσεως δανειακές υποχρεώσεις.»

Επίσης και για τα μέτρα μόχλευσης που ανακοίνωσε το υπ. Ανάπτυξης υπάρχει προβληματισμός στην αγορά για το κατά πόσο σε περιόδους ύφεσης μπορεί να αποδώσουν ειδικά σε τομείς που ούτως ή άλλως είχαν προβληματική χρηματοδότηση από  θεσμικούς φορείς ή το πιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και έχουν να κάνουν με χρηματοδοτικά εργαλεία είναι τα εξής:

Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

Απολοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Οι αποφάσεις αυτές βασίζονται στο πράσινο φως από το Eurogroup και αφορά και στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων- εγγυήσεων. Όπως έκανε γνωστό η Κομισιόν, το νέο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων θα επιτρέψει στα κράτη- μέλη

  1. i) να θεσπίσουν καθεστώτα άμεσων επιχορηγήσεων (ή φορολογικών πλεονεκτημάτων) ύψους έως 500 000 ευρώ ανά εταιρεία,
  2. ii) να παρέχουν επιδοτούμενες κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια

iii) να επιτρέπουν δημόσια και ιδιωτικά δάνεια με επιδοτούμενα επιτόκια

  1. iv) το προσωρινό πλαίσιο θα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του τραπεζικού τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19, δηλαδή για τη διοχέτευση ενισχύσεων στους τελικούς καταναλωτές, ιδίως στις μικρoμεσαίες επιχειρήσεις.

«Ένα βασικό, λοιπόν, στοιχείο της πολιτικής μας είναι τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ο βαθμός μόχλευσης που αυτά μας δίνουν, δηλαδή πώς με λιγότερους πόρους, εθνικούς ή ΕΣΠΑ, μπορούμε να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια στην αγορά» ανέφερε για τα μέτρα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης. Το θέμα είναι όμως με πρακτική μόχλευσης πώς μπορεί να αντιμετωπστεί μια κρίσης που απειλεί με χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνει πως τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θεωρεί κρίσιμο να διοχετευθεί άμεσα η ρευστότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται και να εξειδικευθεί άμεσα πως ακριβώς και πότε θα δοθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι και η μέριμνα που θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αλλά υπολειτουργούν καθώς και για τους εργαζομένους τους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.