ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη 0%-Ύφεση1,4% βλέπει η Citi

07:49 - 19 Μαρ 2020 | Οικονομία
Η κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη 0%-Ύφεση1,4% βλέπει η Citi
Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 κάνει η Citigroup σε νέα της έκθεση. Αν και ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί κοντά στο μηδέν, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει επιστροφή στην ύφεση.

Η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας με τον τουρισμό, είναι το μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με τη Citi, κάτι που σημαίνει ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, η Ελλάδα θα πέσει στα βράχια.

Ο τουρισμός, τονίζει, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα το "βάρος" του είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019, ενώ "βλέπει" επίσης έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμά πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο 1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο 1,5%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3%.

Οι προβλέψεις Σταϊκούρα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πάντως, το ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη εφέτος «λίγο πάνω από το 0% για την Ελλάδα και -1,5% έως -2% για την Ευρώπη». Προσθέτοντας, ωστόσο, πως «όταν δεν ξέρεις την ένταση και την έκταση του προβλήματος δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς εκτιμήσεις». 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 19 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.