ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Εγγυοδοτικός μηχανισμός 6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

13:56 - 20 Μαρ 2020 | Οικονομία
Γεωργιάδης: Εγγυοδοτικός μηχανισμός 6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις
Στα 6 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ φτάνει μέχρι στιγμής το ποσό που θα δοθεί μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνέντευξη για την ανακοίνωση του τρίτου πακέτου μέτρων της κυβέρνησης.

Μετά και τις σημερινές εξαγγελίες, το συνολικό πακέτο μέτρων που αφορούν μόχλευση κεφαλαίων με εγγυήσεις προς τις επιχειρήσεις φτάνει στα 8,75 δισ. ευρώ, αν προσμετρήσει κανείς και τις μνείες του δεύτερου πακέτου. Το μεγάλο βέβαια θέμα είναι το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό από τις ΜμΕ.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς μπορεί το μέτρο να είναι θετικό όμως δεν επαρκεί. Χαρακτηριστική η αναφορά της ΕΣΕΕ: «Η  επιδότηση του επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ενίσχυση κατά 250 εκ. ευρώ των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα δημιουργήσουν ανάσχεση στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους που είναι σε θέση να τα εκμεταλλευθούν.

Για την ΕΣΕΕ όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν αυτή την ώρα οι μικρές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους και οι αυτοαπασχολούμενοι που συντηρούσαν ολόκληρες οικογένειες, οι οποίοι πληρώνουν ταυτόχρονα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και δεν έχουν τα οικονομικά αποθέματα για να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο τοξικό οικονομικό περιβάλλον. Γι’ αυτό, πέρα από την ενδυνάμωση των ενισχύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, πρέπει και οι Τράπεζες να διευρύνουν άμεσα τη δική τους παρέμβαση, διευκολύνοντας ουσιαστικά και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πάσης φύσεως δανειακές υποχρεώσεις».

Επίσης και για τα μέτρα μόχλευσης, που ανακοίνωσε το υπ. Ανάπτυξης, υπάρχει προβληματισμός στην αγορά για το κατά πόσο σε περιόδους ύφεσης μπορεί να αποδώσουν ειδικά σε τομείς, που ούτως ή άλλως είχαν προβληματική χρηματοδότηση από θεσμικούς φορείς ή το πιστωτικό σύστημα.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

- Από εβδομάδα τα πρώτα πρόστιμα στους κερδοσκόπους

Τελευταία τροποποίηση στις 14:01 - 20 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.