ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως αρχές Ιουνίου

13:31 - 21 Μαρ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν έως αρχές Ιουνίου
Το διάστημα Μάρτιος- Απρίλιος- Μάιος θα επηρεαστεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς θα υπάρξει απώλεια εσόδων παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στο Open το Σάββατο το πρωί.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων (φορολογικών και ασφαλιστικών) ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες. Σύμφωνα με το Χρήστο Σταϊκούρα, πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως αρχές Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 32 δισ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται με βάση τον υπουργό στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση που υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Με αφορμή και την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι διευρύνεται ακόμα περισσότερο ο βαθμός ελευθερίας της κυβέρνησης για δαπάνες προς τέσσερις κατευθύνσεις : υγεία, παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, διατήρηση θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Για τη Δευτέρα το απόγευμα  έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ecofin ενώ πιθανόν την Τρίτη 24 Μαρτίου να συνεδριάσει το Eurogroup ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν.

Αναφορικά με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναγκαστικών μέτρων της κυβέρνησης, που καταγράφουν μείωση του τζίρου τους και περιλαμβάνονται στις λίστες των ΚΑΔ, μπορούν αν θέλουν να το καταβάλλουν αργότερα, έως το καλοκαίρι. Αυτή η ευελιξία όμως δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κανονικά και οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά το δώρο Πάσχα τον Απρίλιο. Με βάση τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, περίπου 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα λάβουν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δώρο Πάσχα τον Απρίλιο. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 21 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.