ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup:Ο ESM ανοίγει πιστωτικές γραμμές στήριξης σε «δεξαμενή» 410 δισ.

23:55 - 24 Μαρ 2020 | Οικονομία
Eurogroup:Ο ESM ανοίγει πιστωτικές γραμμές στήριξης σε «δεξαμενή» 410 δισ.
Η δυνατότητα των κρατών- μελών της ευρωζώνης να λάβουν στήριξη από τον ESM για επιπλέον κεφάλαια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού είναι η είδηση που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τρίτη. Οι γερμανικές αντιστάσεις φαίνεται πως κρατάνε πίσω τα ευρωομόλογα.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης πως ελήφθη η απόφαση να είναι διαθέσιμοι πόροι 410 δισ. ευρώ από τον ESM για όσες χώρες ζητήσουν προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε να αντλήσουν κεφάλαια από εκεί.

Ο ESM θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ του.

Πρόσθεσε επίσης πως εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία για να υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, εκτός από αυτές που έχουν ληφθεί ήδη.

Ερωτηθείς για το αν τα ευρωομόλογα είναι στο τραπέζι ο επικεφαλής του Eurogroup αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξε ιδιαίτερη θέρμη από όλες τις χώρες, με τη Γερμανία να είναι "παραδοσιακά" αντίθετη με τη συγκεκριμένη κίνηση. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού είναι σαρωτική και σίγουρα οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν. Θα χρειαστεί να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της στις οικονομίες των κρατών.

Από την πλευρά, του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι δήλωσε ότι έγιναν βήματα για πρώτη φορά, όπως η απόφαση να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα εξαίρεσης» του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Σήμερα συζητήσαμε μια ειδική παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, που δεν έχουμε ξαναδεί από την «γρίπη της Ισπανίας» πριν από ένα αιώνα.

Για τη βοήθεια μέσω ESM, ο επικεφαλής του είπε ότι το Ταμείο έχει δυνατότητα να ρίξει στη μάχη 410 δισ. ευρώ αν οι χώρες τα χρειαστούν, μέσω προληπτικής γραμμής (ECCL). Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν. Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους. 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 25 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.