ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαγγελματικός λογαριασμός– εισπρακτικές: Καταλύτης επιβίωσης για επιχειρήσεις και οικονομία

12:20 - 26 Μαρ 2020 | Οικονομία
Επαγγελματικός λογαριασμός– εισπρακτικές: Καταλύτης επιβίωσης για επιχειρήσεις και οικονομία
Η στάση των εισπρακτικών εταιριών, αλλά και η διευθέτηση της εκκρεμότητας με το σταδιακό ξεκλείδωμα μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν στο Δημόσιο, αποτελούν κρίσιμες όψεις για την επιβίωση πολλών επαγγελματιών κι επιχειρήσεων στην παρούσα φάση.

Όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση αναστέλλεται η λειτουργία των εισπρακτικών για όσο διαρκεί η καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. «Δεν νοούνται ενοχλήσεις σε τέτοια περίοδο για χρέη. Η οικονομία σταμάτησε, οπότε αυτές οι εβδομάδες είναι ως μη γενόμενες» έχει αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο όπως μεταφέρεται στο Reporter.gr συνεχίζουν οι οχλήσεις σε οφειλέτες για διάφορες εκκρεμότητες, π.χ. λογαριασμοί ρεύματος κτλ. Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται στο Reporter.gr  δικηγορικές εταιρίες τηλεφωνώντας «υπενθυμίζουν» οφειλές κατά παράβαση της κυβερνητικής εξαγγελίας.

Παράλληλα πολλοί επαγγελματίες που έχουν εκκρεμότητες με το δημόσιο και είναι σε ρύθμιση είναι σε απόγνωση καθώς  δεν έχει προχωρήσει  το σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού για τους οφειλέτες της Εφορίας με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορούσαν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Επί της ουσίας, βάσει των εξαγγελιών ο κλιμακωτός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός θα «χτιζόταν» ανάλογα με τα λεφτά με τα οποία αποπληρώνει ένας επαγγελματίας τις οφειλές του.

Το σχέδιο για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που είναι εδώ και μήνες στα σκαριά  προβλέπει τη σύνδεση ενός λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης ή του επαγγελματία που προέρχονται από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούν οι πελάτες τους. Κριτήρια για το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού θα αποτελούν ο τζίρος που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας αλλά και η επαγγελματική του δραστηριότητα.

Απαραίτητη, επίσης,  προϋπόθεση θα είναι η ρύθμιση των οφειλών και η εξυπηρέτησή της. Δηλαδή ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στη ρύθμιση και κάθε μήνα να πληρώνει τις δόσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.