ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταξύ ΕΚΤ και γερμανικών πολιτικών ισορροπιών η Σύνοδος Κορυφής

18:26 - 26 Μαρ 2020 | Οικονομία
Μεταξύ ΕΚΤ και γερμανικών πολιτικών ισορροπιών η Σύνοδος Κορυφής
Με αγωνία περιμένουν οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα και την ΕΕ την έκβαση της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα.

Ουσιαστικά όλη η Ευρώπη περιμένει μια γενναία κίνηση για την στήριξη των οικονομιών της ΕΕ χωρίς προαπαιτούμενα. Στόχος φιλόδοξος ωστόσο αναγκαίος όπως κατέδειξε τόσο η παρέμβαση στους F.T. του «σούπερ» Μάριο Ντράγκιστους F.T. του «σούπερ» Μάριο Ντράγκι πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, όσο και της νυν διοίκησης της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι στην άρση του περιορισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει ως το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ,  για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού..

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές περιστάσεις που συνδέονται με την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19),αποφάσισε στις 18 Μαρτίου να δρομολογήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Ήδη όπως φαίνεται η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα με τις πρώτες αγορές να έχουν γίνει με αποτέλεσμα να αποκλιμακώνεται ήδη η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Κάτι που φέρνει ανάσες εν όψει των όποιων αποφάσεων για εκδόσεις χρέους για την ταμειακή στήριξη των μέτρων.

Πολιτικά μιλώντας ο Νότος της ΕΕ έχει δώσει το στίγμα με τη χθεσινή επιστολή του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προς τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάγκη οι αποφάσεις να γίνουν με «όρους και με προαπαιτούμενα τα οποία είναι συμβατά με τη συγκεκριμένη φύση της κοινής πρόκλησης την οποία αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.»

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη θα πρέπει να «κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς οι πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανίες είναι ευαίσθητες. Δεν αποκλείουν όμως κάπως να υπάρξει μια υποχώρηση των «Βορείων» καθώς μέρα – μέρα οι επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ διογκώνονται.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει εξεταστεί ήδη από τη συνεδρίαση του eurogroup είναι  να ανοίξουν οι κάνουλες  του ESM αλλά με μιας μορφής «μνημόνια». Μένει να φανεί εάν «χαλαρώσουν» οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τον ESM, για πιθανά ομόλογα ύψους τα 240 δις ευρώ, που είναι το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για τα κράτη- μέλη, με βάση το όριο του 2% του ΑΕΠ τους.

Βέβαια όπως φαίνεται κι από την κοινή επιστολή των 9 ηγετών της ΕΕ οι προσδοκίες των πολιτών είναι μεγάλες και αφορούν την έκδοση ευρωομολόγου.

Εν Ελλάδι και με τις εκτιμήσεις για την ύφεση μέρα – μέρα να μεγαλώνουν οι αποφάσεις της ΕΕ είναι βαρόμετρο καθώς απαιτείται, κυρίως, λόγω κατάρρευσης του τουρισμού και του λιανεμπορίου που είναι πάνω από το 30% του ΑΕΠ, μεγάλη ένεση ρευστότητας. Ειδικά όταν λόγω και της προ – κορονοϊού κατάστασης και της δομής και όγκου του χρέους το   «μαξιλάρι» των 37 δις εκτιμάται ότι πρέπει να μείνει ανέπαφο προς στιγμήν.

Γι' αυτό με τις αποφάσεις των εταίρων θα φανεί κι αν ο κουμπαράς της μόχλευσης θα αυξηθεί ή θα αναπτυχθεί κι ένα πλαίσιο άμεσων χρηματοδοτήσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι εξαγγελίες είναι για δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις ως κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που ενεργοποιείται με κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Τα δάνεια θα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό με εγγύηση του δημοσίου και θα συνδέεται με τον τζίρο, τις θέσεις εργασίας, το μισθολογικό κόστος.

Συνολικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να φτάσουν μέχρι 6 δισεκ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αν και η αναμονή της αγοράς είναι για άμεσες χρηματοδοτήσεις σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο σούπερ Μάριο Ντράγκι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:59 - 26 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.