ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ένεση στην οικονομία με μέτρα διεύρυνσης της «περιμέτρου προστασίας»

09:01 - 30 Μαρ 2020 | Οικονομία
Νέα ένεση στην οικονομία με μέτρα διεύρυνσης της «περιμέτρου προστασίας»
Συνολικά 15 δισεκ. ευρώ αναμένεται να είναι στις νέες ανακοινώσεις το πακέτο μέτρων που έχει συνθέσει η κυβέρνηση για τη μέχρι στιγμής προστασία της οικονομίας. Σύμφωνα μάλιστα με το οικονομικό επιτελείο τα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά μέτρα αντιστοιχούν ήδη στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Τον Απρίλη θα υπάρξει διεύρυνση των ΚΑΔ αλλά και θα λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και για τους υπόλοιπους κλάδους που πλήττονται από την κρίση. Και πιθανότατα θα έχουμε μέχρι τις 10 Απριλίου τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολής ύψους 1 δισεκ. ευρώ σε επιχειρήσεις». Αυτό τόνισε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί τύποι». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Αν αθροίσετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα πρόσθετα εργαλεία με τη χρήση του προϋπολογισμού φτάνουμε στα 15 δις ευρώ τόσο τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά».

«Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε να κάνουμε κλαδικές ώστε να κάνουμε παρεμβάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα σε κάθε κλάδο. Πρέπει να δούμε τη ναυτιλία, και τη ακτοπλοΐα, πρωτογενούς τομέα θέματα για την ενεργεία» προσέθεσε.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ., δε, στο MEGA, χτες, τα μέτρα αφορούν «2,1 εκατομμύρια μισθωτούς, ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις» κάνοντας, παράλληλα, λόγο για μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ουσιαστικά σήμερα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προαναγγέλλει:

- την επέκταση των πληττόμενων ΚΑΔ και στους τελευταίους κλάδους.

- την επιδότηση των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων για το επόμενο 3μηνο, με προοπτική αυτή η «ομπρέλα» να φτάσει στο 5μηνο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι τράπεζες έχουν «παγώσει» τα χρεολύσια των συνεπών επιχειρήσεων ως το Σεπτέμβριο.

- τη διαδικασία για την αποκαλούμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή τη χορήγηση κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δισεκ. ευρώ, με μακρύ ορίζοντα αποπληρωμής. Κριτήριο για τις χορηγήσεις θα είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

- τη διαδικασία για την ενεργοποίηση χορηγήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας με πόρους από το ΕΣΠΑ, άλλες Ευρωπαϊκές πηγές και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εκτιμάται ότι θα καλυφθούν δάνεια ως και 6 δισεκ. ευρώ, αποκλειστικά για κεφάλαια κίνησης. Το πρόγραμμα προβλέπει υλοποίηση εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεννόηση με την Ε.Ε. για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ έως 3 δισεκ. ευρώ. Επίσης, τη χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕ) για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισεκ. ευρώ, τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕτΕ για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ και την αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

- την αποσαφήνιση της διαδικασίας για τις μεταχρονολογημένες επιταγές και κυρίως την αποκατάσταση ρευστότητα συνδεόμενη με τις επιταγές.

- την αναθεώρηση των στόχων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να μην κινδυνεύσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πέναλτι 22% επί του ποσού που υπολείπεται από το απαιτούμενο.

- την επέκταση της διαδικασίας στήριξης σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κτλ.

- την παράταση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.